Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο ηγέτης των Αλβανών της πΓΔΜ δεν επιθυμεί δημοψήφισμα για την ονομασία

του Κώστα Ράπτη

Δεν πρέπει το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ "να επιτραπεί να γραφειοκρατικοποιηθεί, ή να πολιτικοποιηθεί, ή να χρησιμοποιηθεί για δημοψήφισμα και για πιθανές ατέρμονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, που θα αποθαρρύνουν τη λύση” υποστήριξε, στο πλαίσιο συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Τέτοβο για το νέο έτος ο ηγέτης του αλβανόφωνου συγκυβερνώντος κόμματος της γειτονικής χώρας Ali Ahmeti σε αξιοσημείωτη παρέμβασή του – που δείχνει να αφορμάται και από τις συζητήσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.

"Το ζήτημα αυτό” υποστήριξε ο Ahmeti, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, "πρέπει να λυθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως συνέβη τη δεκαετία του ’90 με την προσωρινή ονομασία. Ασφαλώς εδώ θα πρέπει να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση για να ξεπεραστούν οι διαφορές προς όφελος του μέλλοντος, επειδή στα Βαλκάνια το παρελθόν είναι γενικά επώδυνο και πρέπει να επιλύεται”.

Ο Ali Ahmeti εκτίμησε δε ότι και η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για τη λύση του, αφού, όπως είπε, στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό του το VMRO-DPMNE επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και "ως έμπειρο κόμμα γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας”.

Ο αντιπολιτευόμενος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "ALFA TV” σχολιάζει ότι "μετά τον [αλβανικής καταγωγής] Πρόεδρο της Βουλής, Talat Xhaferi, και ο ηγέτης του DUI ζητά το θέμα του ονόματος να λυθεί χωρίς δημοψήφισμα”.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της πΓΔΜ, με κορμό το VMRO-DPMNE και πρωθυπουργό τον Nikola Gruevski, είχε συνδέσει την οποιαδήποτε αλλαγή ονομασίας της χώρας με την έγκρισή της σε δημοψήφισμα – ενδεχόμενο πρακτικά απαγορευτικό για την επίτευξη συμφωνίας. Αλλά και η νέα και ελαστικότερη στη στάση της κυβέρνηση του Zoran Zaev δεν έχει προς το παρόν υπαναχωρήσει από την προϋπόθεση της διοργάνωσης δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: