Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Στα νερά της Κύπρου η κόντρα του Ερντογάν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Το πόκερ του Σουλτάνου…

A handout photo made available by the Turkish Presidential Press
Office shows  Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) speaking
at the  'Seb-i Arus' celebration in Konya, Turkey, 17 December 2017.
 'Seb-i Arus' means reunited with the Beloved One. Mevlana's death
is considered in Sufism to be his reunion with God. Poet Mevlana
Jalal al-Din al-Rumi is an illustrious personage of Sufism is the
 mystical form of Islam. Rumi died on 17 December 1273.
 EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE, HANDOUT,
EDITORIAL USE ONLY
Του Βασίλη Κοψαχείλη* 

Εξελίσσεται στη γειτονιά μας μια πολύ επικίνδυνη σύγκλιση δύο διαφορετικών κρίσεων. Και κατά πώς φαίνεται, η σύγκλιση αυτή θα γίνει μέσα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Το Τουρκικό Γεωτρύπανο 

Η πρώτη κρίση αφορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας να επιβάλλει με το «έτσι θέλω» τα ενεργειακά της συμφέροντα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ετοιμάζεται να «φυτέψει» εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου δικό της γεωτρύπανο, και άντε να το αποτρέψεις μετά… Ακούω διάφορα να λέγονται περί σχεδίων αντιμετώπισης. Αφηγήματα… Η
ισχύς και μόνο η ισχύς μπορούν να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη. 

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί και ποιος έχει άμεσο συμφέρον να προβάλλει ισχύ έναντι των Τουρκικών επιδιώξεων; Θα πάει η Ελλάδα, μήπως η Κύπρος ή οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία; Να θυμίσω απλά ότι η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία είναι συμμαχικά κράτη με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Εάν εκδηλωθούν στρατιωτικά εναντίον της θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Ταγίπ Ερντογάν και του Κρεμλίνου για να τινάξουν την Συμμαχία στον αέρα. 

Μένει μόνο το Ισραήλ να έχει την ισχύ και το συμφέρον να το κάνει. Θα συμπλήρωνα και τη θέληση, και με αυτό οδηγώ τη σκέψη μας στη δεύτερη κρίση. 

Η Ιερουσαλήμ 

Η δεύτερη κρίση αφορά της απόφαση των ΗΠΑ, που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να ανακηρύξει ως πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και μεταφορά της Αμερικανικής πρεσβείας εκεί. 

Η στάση της Τουρκίας του Ερντογάν έχει ενοχλήσει πάρα πολύ το Λευκό Οίκο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Και δεν πρόκειται να αφήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο να τους χαλάσει τους σχεδιασμούς τους. 

Τα βολικά νερά της Κύπρου 

Έτσι, είναι πολύ πιθανό, αν ο Ερντογάν προχωρήσει με την εγκατάσταση γεωτρύπανου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να το δουν ως αφορμή για να τον ενοχλήσουν, και να τον ενοχλήσουν πολύ. Και επειδή οι ΗΠΑ πρέπει να κρατούν τους τύπους ένεκα συμμαχίας, το Ισραήλ δεν έχει κανένα θεσμικό φραγμό για να δώσει ένα μάθημα στον Τούρκο Πρόεδρο. 

Αν οι δύο κρίσεις ενωθούν στα νερά της Κύπρου και τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως τα περιγράφουμε, τότε αλλάζουν πολλά στο περιφερειακό περιβάλλον… 

Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή: Στα νερά της Κύπρου η κόντρα του Ερντογάν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Το πόκερ του Σουλτάνου… http://mignatiou.com/2017/12/sta-nera-tis-kiprou-i-kontra-tou-erntogan-me-to-israil-ke-tis-ipa-to-poker-tou-soultanou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: