Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Προμήνυμα πολέμου αποτελεί Τουρκική ανάλυση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να παρατηρηθεί η πρώτη σύγκρουση μέσα στο 2018, αναφέρει σε άρθρο του στο Al-Monitor's Turkey Pulse ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, γεγονός που, όπως αναφέρει, σηματοδοτεί την επιδείνωση των σχέσεων αφενός της Τουρκίας και αφετέρου του μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου.

«Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει. 

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ελπίδα ήταν ότι αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρόσφεραν μια πραγματική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής σύγκρουσης. Εντούτοις, αυτές οι αισιόδοξες ελπίδες εξαφανίστηκαν, με τους Τούρκους και τους Ελληνοκύπριους να
επιταχύνουν μονομερώς τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και γεώτρησης», σημειώνεται. 

Ο τουρκικός στρατός, συνεχίζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση, μετά την άσκηση Standing Maritime Task Force του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 7-16 Νοεμβρίου, έχει διατηρήσει μερικές από τις (ναυτικές) δυνάμεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros του τουρκικού ναυτικού, τα πυροβόλα TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες εντολών, βρίσκονται ακόμα στο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ).

Το ερώτημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι κατά πόσον το τουρκικό ναυτικό θα παρέχει συνοδεία στο γεωτρύπανο Deepsea Metro II που αγόρασε η Άγκυρα για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: