Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η Αμερικανική Πρεσβεία απέτρεψε την εισβολή διαδηλωτών στην Αλβανική Βουλή;

Το χάος που επικράτησε στην αλβανική Βουλή τη Δευτέρα, με καπνογόνα και συμπλοκές βουλευτών, ήταν τελικά το «μετριοπαθές» σενάριο, διότι σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, είχε σκοπό να παροτρύνει τους οπαδούς του, που διαδήλωναν απέξω, να εισβάλουν στην αίθουσα της ολομέλειας.

Η αλβανική Βουλή τη Δευτέρα ψήφισε για τη θέση του προσωρινού Γενικού Εισαγγελέα την Άρτα Μάρκου, επιλογή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο πρόσωπο και στη διαδικασία δημιουργώντας μια
αποπνικτική ατμόσφαιρα ανάβοντας καπνογόνα μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας.

Μπροστά από τη Βουλή είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών της αντιπολίτευσης από όλη την Αλβανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μέσα στην ολομέλεια, βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να «καταλάβουν» το βήμα της Βουλής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν.

Έξω από την αλβανική Βουλή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να πάρουν στα χέρια τις τύχες τους, διότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική αλβανική εφημερίδα ΤΕΜΑ, τη στιγμή που ο Λουλζίμ Μπάσα προετοιμάζονταν να μιλήσει στο πλήθος που διαδήλωνε και ενδεχομένως θα εισέβαλε στην αίθουσα της Βουλής, έλαβε ένα τηλεφώνημα που ανέκοψε τη φόρα του ιδίου και των διαδηλωτών. Η εφημερίδα υπαινίσσεται ότι το τηλεφώνημα ήταν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: