Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Έφτασε η ώρα ; Ετοιμάζουμε ανακήρυξη ΑΟΖ

Προοίμια ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί η συνέντευξη-ποταμός διάρκειας 1 ώρας και 47 λεπτά του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μίλησε για τμηματική επέκταση αιγιαλίτιδας Ζώνης και όχι μόνο. Μίλησε για μια διαδικασία που είναι ενεργή από το 2012 και την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία για άλλους δικούς της λόγους δεν προέβη στην συγκεκριμένη πράξη. 

Ερωτηθείς ο κ. Κοτζιάς για το θέμα δήλωσε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της . Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία.

Το πρόβλημα μας είναι η υφαλoκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε
υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά.

Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματα μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές.

Για τις ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη .

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «μέχρι τώρα τις έχουμε αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και καταγγελίες».

Την ίδια στιγμή το τουρκικό «βρώμικο σχέδιο» ξεκινά με το κατέβασμα του πλωτού γεωτρύπανου από το Αιγαίο, αρχικά προς την Κύπρο αρχές του 2018, με σκοπό την ευθεία πρόκληση Ελλάδος και Κύπρου ενώ έχουν «γεμίσει» με NAVTEX την κυπριακή ΑΟΖ και το ελληνικό Αρχιπέλαγος έχοντας διττό σκοπό.

Πρώτον να διακόψουν πάση θυσία οποιαδήποτε εξόρυξη και ειδικά αυτή της Κύπρου και δεύτερον να παρουσιαστούν οι ίδιοι ως συνκυρίαρχοι στην ίδια περιοχή.

Το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Deepsea Metro 2, αναμένεται να φθάσει στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο προετοιμασίας για διερευνητικές υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα στις αρχές του επόμενου έτους, γράφει ο τουρκικός τύπος.

Το πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από την Turkish Petroleum Corporation (TPAO), απέπλευσε από το λιμάνι Hoylandsbygda της Νορβηγίας και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας δύο σεισμικά πλοία, αλλά το Deepsea Metro 2 θα είναι το πρώτο ενεργό ερευνητικό πλοίο της χώρας.

Το επόμενο σενάριο που πιθανόν θα ζήσουμε στην χώρα μας αφορά αποκλειστικά την ΑΟΖ και τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, σύμφωνα με παλαιότερο «προφητικό» αμερικανικό δημοσίευμα .

Το ΔΝΤ κάποια στιγμή ( μετά από τόσα μέτρα) θα απαιτήσει από την Ελλάδα να ρευστοποιηθούν οι τίτλοι των δημοσίων ελληνικών εταιριών υδρογονανθράκων , κάτι που αφορά άμεσα τα κοιτάσματα, με το πρόβλημα όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ακόμη…..αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος. Η εξέλιξη των γεγονότων θα είχε από εδώ και στο εξής την εξής ροή:

Η Ουάσιγκτον είχε «αποφασίσει» ότι η Ελλάδα θα λάμβανε το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο 20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει την μερίδα του λέοντος του, δηλαδή το 60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Για την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φρόντιζε για την » στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.

Οι Τούρκοι όμως όπως φαίνεται «έσπασαν» την όποια συμφωνία υπήρχε και ο Ερντογάν θέλει πολλά περισσότερα ζητώντας 150 νησιά, κοιτάσματα κάτω από την Κρήτη και φυσικά «λόγο» στην Δυτική Θράκη…διότι ονειρεύεται την απόσχιση της περιοχής αυτής (η οποία παρεμπιπτόντως είχε ζητηθεί από το Βερολίνο και το 1939 να «δοθεί οικειοθελώς» μαζί με την Ήπειρο στον Μεταξά σε ερώτηση του ίδιου , «ποιο θα ήταν το τίμημα πιθανής βοήθειας του Άξονα στην χώρα μας»( Συνέντευξη του ίδιου του Μεταξά προς όλους τους Έλληνες δημοσιογράφους λίγο μετά την κήρυξη πολέμου με την Ιταλία) .

Το αναφέρουμε διότι τόσα χρόνια μετά, αυτές οι δύο περιοχές αποτελούν ακόμη αντικείμενο του τουρκικού πόθου η μία, και του αλβανικού πόθου η άλλη, σε μια συγκυρία απίστευτη, η οποία υποκρύπτει άλλα πράγματα.

Στο Αιγαίο και την Κύπρο λοιπόν ερχόμενοι στα δικά μας, οι Τούρκοι ετοιμάζουν «παγίδα» σε Έλληνες και Αμερικανούς στις αρχές περίπου του 2018 με στόχο να αναθεωρήσουν όχι μόνο την συνθήκη της Λωζάνης αλλά όλες τις συμφωνίες Ελλάδος και Λευκωσίας με ενεργειακούς κολοσσούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, για να λάβουν αυτοί…..στην συνέχεια μεγαλύτερο μερίδιο.

Αμυντικοί αναλυτές που γνωρίζουν τα τουρκικά «παιχνίδια» κάνουν λόγο για ενδεχόμενο σχέδιο προκλήσεων από την Άγκυρα μέχρι τέλους.

Οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο με τον Ερντογάν ..ο οποίος δεν κάνει πίσω με τίποτα και εκεί ακριβώς η Ουάσιγκτον θέλει με μια «χειρουργική επέμβαση» να ξεδιαλύνει το τοπίο και να επαναφέρει την ισορροπία χωρίς να πυροδοτήσει ένταση στην ήδη «εύφλεκτη» Α.Μεσόγειο .

Προκαταρκτική έρευνα επιβεβαιώνει εξίσου τα εντυπωσιακά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και Κύπρου και ενδεχομένως της Συρίας.

Από την στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν μια σοβαρή διερεύνηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τότε η χώρα μας βρίσκεται σε ένα περίεργο είδος «Ζεμπέκικου» με τους νέο-οθωμανούς….. για το ποιος θα ελέγχει και τελικά ΠΟΙΟΣ θα επωφεληθεί από τα τεράστια αποθέματα υδρογοναθράκων. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: