Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Προσεχώς καλύτερα...(Του Κώστα Στούπα)

Του Κώστα Στούπα 

Αναμφίβολα η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάτω από τις 400 μονάδες βάσεις, σε επίπεδα προ χρεοκοπίας 2010 αποτελεί μια θετική εξέλιξη σε σχέση με το πως βλέπουν οι επενδυτές και οι αγορές το μέλλον της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να συνοδευτεί τους επόμενους μήνες από άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών.

Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 4% σημαίνει κατ’ αρχήν πως οι επενδυτές δεν
φοβούνται πως θα χάσουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα.

Η ισχυρή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που έχει προκύψει μετά την "κωλοτούμπα” ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πάσης θυσίας παραμονής στο Ευρώ και η ελαστικότητα των δανειστών στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων έχει απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός Grexit, τουλάχιστον προς το παρόν...

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η θεαματική πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται:

α) Στο γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο αλλά και το άτυπο τέταρτο που έχει υπογράψει ήδη...

Οι καθυστερήσεις των προηγούμενων δυο αξιολογήσεων έδιναν λάθος σήματα στις αγορές σε σχέση με τις προθέσεις και την ικανότητά της να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο.

β) Η διεθνής συγκυρία παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκή λόγω του "ωκεανού” ρευστότητας που έχουν ρίξει στη διεθνή αγορά οι αλλεπάλληλες ποσοτικές χαλαρώσεις. Η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στο διεθνές σύστημα έχει μειώσει ασφυκτικά τις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος οι οποίες για μια μεγάλη μερίδα κεφαλαίων είναι αρνητικές.

Όταν μια χώρα του ευρώ (χωρίς κίνδυνο υποτίμηση) με τις πλάτες και τις εγγυήσεις του ESM, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ βγάζει εκδόσεις με 4%, αυτό συνιστά αξιοπρόσεκτη ευκαιρία.

γ) Η επάνοδος των σεναρίων για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία με το SPD ως εταίρο των CDU-CSU και όχι του εχθρικού προς την Ελλάδα στο Ευρώ FDP, αυξάνει τις πιθανότητες να μην προκύψει το ζήτημα ενός Grexit στο τραπέζι στον ορατό ορίζοντα.

δ) Η νίκη Μακρόν στη Γαλλία ενισχύει τις κεντρομόλες δυνάμεις στο Ευρώ και την Ευρωζώνη με την Ελλάδα να παραμένει ακόμη στο σκληρό πυρήνα. Αν θα μείνει μέχρι το τέλος θα εξαρτηθεί αν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος όπου οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές...

ε) Η "Κωλοτούμπα” Τσίπρα μετά τις άγονες προσπάθειες προς Ρωσία, Κίνα κλπ έχει δημιουργήσει μια ισχυρή "μνημονιακή” πλειοψηφία στην Κοινωνία και τη Βουλή. Το 60-40% του δημοψηφίσματος που αποτελούσε εν δυνάμει απειλή για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχει αντιστραφεί...

Μεταξύ 2012-2015 το αντιμνημονιακό - ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Αριστεριστές άθροιζε πάνω από 50%. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον αθροίζει περί το 15% που είναι το 50% του 30% της Κοινής Γνώμης που είναι εναντίον του Ευρώ.

Οι αγορές εκτιμούν πως το μέτωπο της ρήξης που μπορούσε να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες έχει διαλυθεί προς το παρόν ή παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση αναμένοντας την επόμενη κρίση....

ζ) Ασχέτως αν οι επόμενες εκλογές γίνουν την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο του 2018 ή έστω στο τέλος της τετραετίας, όταν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν είναι κάποιος νέος ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί με ρήξεις και χρεοκοπίες αλλά η Ν.Δ. με ή χωρίς τη ΔΗΣΥ που είναι κόμματα αφοσιωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και ΕΚ αθροίζουν 70-75% στις δημοσκοπήσεις.

Μετά το 2010-12 η κατάσταση δεν ήταν έτσι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την πορεία ανόδου προς την εξουσία με διαθέσεις ρήξης και χάους.

η) Η πιθανή άνοδος της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία το 2018 ή 19 θα απελευθερώσει οικονομικές δυνάμεις και η οικονομία θα λειτουργήσει σαν πιεσμένο ελατήριο.

Οι εξελίξεις αυτές όπως γράφαμε και την περασμένη Δευτέρα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ράλι στο χρηματιστήριο με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες.

Τα καλά νέα όμως περιορίζονται εδώ...

Επί του πρακτέου έξοδος στις αγορές με επιτόκια περί το 4% σημαίνει πως ελληνικά μνημονιακά-θεσμικά ομόλογα με επιτόκιο περί το 1-1,5% θα αντικαθίστανται με αγοραία ομόλογα με επιτόκιο 3,5-4,5%. Τουτέστιν, αν για κάθε 10 δισ. χρέος πριν πληρώναμε τόκους 100-150 εκατ. τώρα θα πληρώνουμε 350-450 εκατ. ευρώ.

Αν η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας είχαν επιστρέψει σε μια κανονικότητα η πτώση των επιτοκίων κάτω από το 4% θα διευκόλυνε τις τράπεζες να κατεβάσουν τα επιτόκια χορηγήσεων χαμηλότερα, γεγονός που θα στήριζε την ανάπτυξη...

Η κατάσταση στην οικονομία και τις τράπεζες όμως παραμένει τραγική. Οι τράπεζες βρίσκονται στη φάση της μείωσης της πιστωτικής επέκτασης που είχαν. Δηλαδή, αντί να ρίχνουν λεφτά στην οικονομία αφαιρούν, προκειμένου τα κεφάλαια των υγιών επιχειρήσεων και δανειοληπτών να μπαλώνουν τις "τρύπες” αυτών που δεν μπορούν λόγω χρεοκοπίας ή δεν θέλουν να πληρώσουν.

Κατ’ αυτήν την έννοια για την οικονομία η πτώση των επιτοκίων κάτω από το 4% μικρό αντίκτυπο θα έχει. Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από αυτό είναι κυρίως οι πολυεθνικές που το τελευταίο χρόνο προχωρούν μαζικά σε αντικατάσταση δανεισμού με χαμηλότερα επιτόκια. Η κατηγορία αυτή των επιχειρήσεων όμως κυρίως επενδύει στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα..

Η τάση των τελευταίων χρόνων σταδιακής μεταφοράς δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας δεν έχει ανακοπεί.

Η αδυναμία επίτευξης των στόχων του ΑΕΠ το 2017 αλλά και των στόχων των δημόσιων εσόδων καταδεικνύουν πως η κατάσταση στην οικονομία δεν έχει βελτιωθεί.

Αυτά θα τα βρούμε σύντομα μπροστά... αλλά μέχρι τότε ας χαρούμε τη διαδρομή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου γιατί στην πραγματική οικονομία οι καλές ειδήσεις αργούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: