Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τουρκία: Παράκρουση με μια ΦΩΤΟ του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Μια φωτογραφία έρχεται να μεγιστοποιήσει την τουρκική καχυποψία ότι εξυφαίνεται στο επίπεδο του ΝΑΤΟ μια συνωμοσία κατά της χώρας και του Ερντογάν. Μια φωτογραφία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατηγού Ακάρ που δημοσιεύθηκε σε Tweet του Halifax International Security Forum στο οποίο συμμετείχε ο Τούρκος στρατηγός, η οποία σύμφωνα με τους Τούρκους είναι «ατυχώς» επιλεγμένη.

Μόνο που θα μπορούσε να ισχύει και η ακριβώς αντίθετη ερμηνεία από αυτή που επέλεξαν να προβάλουν, καθότι ενίσχυε τις προϋπάρχουσες – βολικές για τον Ερντγάν – υποψίες τους… Στη φωτογραφία ο Ακάρ εικονίζεται μετά το πραξικόπημα με εμφανή τα σημάδια βασανισμού του από τους πραξικοπηματίες.

Αυτό δεν είναι παράσημο για τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ; Δεν θα μπορούσαν οι διοργανωτές να την επέλεξαν για να διαφημίσουν τη σημασία του ομιλητή, καθώς γι’ αυτή του την ταλαιπωρία στο πραξικόπημα που απέτυχε, θα γραφτεί στην τουρκική Ιστορία; Ή θα απαντήσουν οι Τούρκοι κυβερνητικοί, ότι αυτό αποτελεί… τον φερετζέ που υποκρύπτει τις πραγματικές δόλιες προθέσεις;

Η φωτογραφία αυτή προκαλεί μαζική υστερία στην Τουρκία και η δημοσίευσή της δεν θεωρήθηκε τυχαία – ίσως και να μην ήταν – αλλά εσκεμμένη προσβολή που μάλιστα συνδυάστηκε με το θέμα που προέκυψε με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Νορβηγία με τον Ερντογάν και τον Κεμάλ να αποτελούν… εχθρούς και την απόφαση απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από αυτή.

Τα δύο ζητήματα προέκυψαν σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και του Γκιουλέν, του θεωρούμενου από την Άγκυρα εγκεφάλου του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ζήτημα και με τις θεωρήσεις εισόδου Τούρκων πολιτών στις ΗΠΑ. Φυσικά, η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς να είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς τη συμπεριφορά του Ερντογάν δεν θα την έλεγες και απολύτως φυσιολογική…

Δεν υπάρχουν σχόλια: