Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η ισπανική Δικαιοσύνη "μπλοκάρει" τη συνεδρίαση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα και κατά την οποία οι Καταλανοί ηγέτες αναμενόταν να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο δικαστήριο του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην απόσχιση, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, η απόφαση καταπατά την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, η Κάρμα Φορκαντέλ επισήμανε ότι το κοινοβούλιο δεν έχει προς το παρόν λάβει καμία απόφαση εάν η συνεδρίαση αυτή τελικά θα διεξαχθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου να αναστείλει τη συνεδρίαση της Δευτέρας "πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της λήψης πρωτοβουλιών από τα μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ενώ για μια ακόμη φορά δείχνει ότι τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων", υπογράμμισε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζεμόντ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία "για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά".

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Ραχόι δήλωσε πως η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα και "μια δήλωση το συντομότερο δυνατόν ότι δεν θα υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας, επειδή έτσι θα αποφεύγονταν επίσης μεγαλυτερα κακά", δήλωσε ο Ραχόι χωρίς να επεκταθεί.

Χθες ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης για να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αποδεκτές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η στιγμή αυτή επιβάλει μεσολάβηση. Δεχθήκαμε πολυάριθμες προσφορές τις τελευταίες ώρες και θα δεχτούμε και άλλες. Όλοι αυτοί που προσφέρθηκαν γνωρίζουν ότι είμαι έτοιμος για μια διαδικασία μεσολάβησης", δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης.

"Θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί: Ο διάλογος και η συμφωνία είναι μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας και του λαού μας. Εντούτοις, το κράτος δεν απάντησε θετικά σε καμία από αυτές τις προσφορές".

Ο Πουτζντεμόν επέκρινε παράλληλα τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ότι "αγνοεί σκοπίμως" εκατομμύρια Καταλανούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: