Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Επιμένουν οι Καταλανοί για την ανεξαρτησία, προειδοποιούν οι τράπεζες

Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής Carles Puigdemont στο δίκτυο του BBC, αψηφώντας την απαγόρευση και τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης. 

Ο Puigdemont τόνισε πως η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση την Τρίτη. Ερωτηθείς τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και αναλάβει εκείνη τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας, απάντησε ότι αυτό «θα ήταν ένα λάθος που θα άλλαζε τα πάντα».

Ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία ήδη την Κυριακή, όταν εκατομμύρια πολίτες, αψηφώντας την επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας και τη βία, πήγαν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το 90% εξ όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Το δημοψήφισμα, που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, προκαλεί την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και εγείρει φόβους εκτεταμένης βίας καθώς η δοκιμασία της θέλησης της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης συνεχίζει να εκτυλίσσεται.

Στο μεταξύ, ανησυχία υπάρχει και τους κύκλους του επιχειρηματικού κόσμου και των τραπεζών. Ενδεικτικά, η διοίκηση της CaixaBank, που έχει την έδρα της στη Βαρκελώνη, με χθεσινή εσωτερική αναφορά ενημερώνει τους υπαλλήλους της πως «είναι σημαντικό να επικοινωνούν προληπτικά» στους πελάτες της τη δέσμευση του τραπεζικού ιδρύματος στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους, που «θα οδηγήσει σε αποφάσεις, οι οποίες σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να ληφθούν».

Στην εσωτερική ανακοίνωση της, με τίτλο «Απεργία και κινητοποιήσεις στην Καταλωνία», που αντίτυπό της ήλθε στην κατοχή του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, η Caixabank αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία.

Η CaixaBank καθιστά σαφές πως «σέβεται» το δικαίωμα στην απεργία και στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της και τονίζει πως «μοναδικός στόχος της», ως τραπεζικό ίδρυμα, είναι «να προστατεύει ανά πάσα στιγμή τα συμφέροντα των πελατών, μετόχων κι εργαζομένων της, εγγυώμενη την ακεραιότητα των καταθέσεων».

Επίσης, επαναλαμβάνει πως η προσήλωσή της στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πελατών της έχει αποτελέσει έναν οδηγό «καθ’ όλο το μάκρος» της ιστορίας της και τονίζει πως δεσμεύεται ότι αυτό «θα αποτελέσει οδηγό και για μελλοντικές αποφάσεις, που σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να ληφθούν».

Η τράπεζα επισημαίνει στο ίδιο κείμενο πως, χθες, προκηρύχθηκε μία γενική απεργία στην Καταλονία και πως αρκετοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην Καταλονία σταμάτησαν την εργασιακή τους δραστηριότητα για ορισμένα λεπτά, ώστε «να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους» για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, κάνοντας έμμεση αναφορά στην αιματηρή αστυνομική επέμβαση για την αποτροπή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Καθησυχάζει η Μαδρίτη για τράπεζες

Πάντως, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, δήλωσε σήμερα ότι οι πελάτες των καταλανικών τραπεζών δεν έχουν λόγο να ανησυχούν εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης. «Οι καταλανικές τράπεζες είναι ισπανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πελάτες τους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν», τόνισε ο de Guindos στο περιθώριο ενός συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε «σωστές και απολύτως ξεκάθαρες» τις χθεσινές δηλώσεις του ισπανού βασιλιά Φελίπε, ο οποίος κατηγόρησε τους επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας ότι καταστρατηγούν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: