Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

To limit up της ξεφτίλας…

Του Κώστα Στούπα 

Κατά το χθεσινό ρεπορτάζ του Capital: "Απολύτως αισιόδοξος για θετική έκβαση στο αυριανό Eurogroup αλλά εντελώς δηκτικός προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό εμφανίστηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...".

Ο κ. Σόιμπλε "κάρφωσε" πως ο κ. Τσίπρας τηλεφωνεί συνεχώς στην κ. Μέρκελ για να ζητήσει διάφορες χάρες και αυτή τον παραπέμπει στο Eurogroup. Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ακόμη πως οι δουλειές στον έξω κόσμο δεν γίνονται όπως στο ελληνικό δημόσιο με προσωπικές χάρες, αλλά με βάση τα λεπτομερή σχέδια που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.

Επίσης ο κ. Σόιμπλε σε ένα κρεσέντο ειρωνείας, όπως πολύ ορθά περιγράφει η Νίκη Ζορμπά στο άρθρο της, "επέπληξε" τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κακώς δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του, ο οποίος είναι "εξαιρετικός διαπραγματευτής"...

Είναι προφανές πως μας έχουν πάρει χαμπάρι και μας δουλεύουν απροκάλυπτα πλέον, ως κυβέρνηση αλλά και ως λαό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζεται εξαιρετικός διαπραγματευτής όταν από το περασμένο Φθινόπωρο κάθε δεκαπέντε μέρες ανακοινώνει το κλείσιμο της συμφωνίας και γενναίο συμβιβασμό των δανειστών για το χρέος... και αρκείται 9 μήνες αργότερα έστω σε μια καλή διατύπωση.

Η έλλειψη στοιχειώδους διπλωματικής γλώσσας μαρτυρά την αδιαφορία για τη χώρα μας και το μέλλον της. Η έλλειψη στοιχειώδους διπλωματικής γλώσσας εκ μέρους του κ. Σόιμπλε είναι προσβλητική για τον ίδιο και ατελέσφορη για τη Γερμανία που ως μια μεγάλη δύναμη φιλοδοξεί να παίξει κάποιο ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο δε Γάλλος Υπουργός των Οικονομικών που υποτίθεται πως στηρίζει τις ελληνικές θέσεις περί άμεσης διευθέτησης του χρέους μεθοδεύει το καλό αποτέλεσμα με την εύνοια ενός κομποσκινιού από την Αμοργό...

Είναι ηλίθιος ή εκτός από ηλίθιους μας θεωρεί τόσο αδύναμους και εξαρτημένους που δεν διστάζει να μας το πει κατάμουτρα;

Η χώρα βρίσκεται στο limit up της ξεφτίλας και της αδυναμίας...

Όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μετά τα limit up ακολουθούν τα κραχ...

Κυβέρνηση "τσίρκο", χώρα τσαντίρι...

Ευθύς εξ αρχής η πεποίθηση αυτής της στήλης ήταν πως στο τιμόνι της χώρας η ατυχής συγκυρία και ο "τυφλός" θυμός έφεραν ένα επαρχιακό "τσίρκο" που παριστάνει την κυβέρνηση. Δεν χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες μέχρι που η αρχική υποψία πως ούτε τις συνέπειες των πράξεών του για τους ίδιους και τη χώρα είναι σε θέση να αντιληφθούν, ούτε καν τι τους ζητάνε όταν διαπραγματεύονται ή παριστάνουν πως διαπραγματεύονται.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την απειλή του Grexit περίμεναν πως Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και λοιποί δανειστές θα υποχωρήσουν άτακτα, διαγράφοντας χρέη και ανοίγοντας τους κρουνούς της χρηματοδότησης νέων δανείων για τον ιδιωτικό αλλά κυρίως το δημόσιο τομέα.

Προ του κινδύνου μιας ολοσχερούς κατάρρευσης κάλεσαν την αντιπολίτευση να εγγυηθεί την όπως-όπως διάσωση μέσω ενός τρίτου μνημονίου, αφού είχαν επιβαρύνει την οικονομία με δεκάδες δισ. ευρώ ζημιές και νέα χρέη...

Μετά καθυστέρησαν το κλείσιμο των αξιολογήσεων με κόστος δεκάδων επίσης δισ. ευρώ για την οικονομία προκειμένου να πέσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός της προεκλογικής περιόδου σε Γερμανία και Γαλλία προκειμένου να πετύχουν μια διευθέτηση του χρέους χρήσιμη πριν το 2021 μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ενώ κατηγορούσαν το PSI που κατάφερε να μειώσει από το ελληνικό χρέος πολλές δεκάδες δισ. ευρώ οι ίδιοι μετά το στραπάτσο το καλοκαίρι του 2017 εμφανίζονται ικανοποιημένοι με μια καλή λεκτική διατύπωση για το χρέος.

Σαν να έχει κηρύξει πόλεμο, να έχει χάσει τη χώρα για τα επόμενα 99 έτη και να επιχαίρει πως στη συνθήκη παράδοσης υπάρχει μια καλή διατύπωση για όσα θα πρέπει να συμβούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως έχουμε να κάνουμε με απίστευτους "καραγκιόζηδες". Τους χειρότερους από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού μετά τη μεταπολίτευση που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Το πρόβλημα είναι πως η απαξιωτική συμπεριφορά εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας ρίχνει λάδι στον ευρωσκεπτικισμό που αυξάνεται. Η έλλειψη σωστού και κυρίως σταθερού προσανατολισμού για μια μικρή χώρα που εκτός από δημογραφική γήρανση έχει υποστεί και αφαίμαξη των πιο δυναμικών ηλικιών μπορεί να καταλήξει μοιραία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: