Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

"Κόντρα" Κυβέρνησης- Σόιμπλε στο "παρά πέντε" του Eurogroup - Ποια λύση θέλει η Αθήνα

Της Νίκης Ζορμπά

Απολύτως αισιόδοξος για θετική έκβαση στο αυριανό Eurogroup αλλά εντελώς δηκτικός προς τον έλληνα Πρωθυπουργό εμφανίστηκε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Το "νούμερο 2" του Βερολίνου, "κάρφωσε" τον Αλέξη Τσίπρα ότι "τηλεφωνεί διαρκώς στην Άνγκελα Μέρκελ" και εκείνη τον παραπέμπει παγίως στον ΥΠΟΙΚ της και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, δηλαδή στο Eurogroup. 

Σε ένα κρεσέντο ειρωνείας μάλιστα, ο Β. Σόιμπλε "επέπληξε" τον έλληνα πρωθυπουργό ότι κακώς δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του, ο οποίος είναι " εξαιρετικός διαπραγματευτής". 

Οι δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό πορτ παρόλ να απαντά μέσω των ερτζιανών (ραδιόφωνο 24/7) ότι αυτόν που δεν εμπιστεύεται η ελληνική κυβέρνηση είναι τον ίδιο τον Σόιμπλε και όχι τον υπουργό των Οικονομικών της. 

Η όχληση του υπουργού Επικρατείας πέραν της χρονικής συγκυρίας στην οποία διάλεξε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ να εκθέσει τον Α. Τσίπρα, οφείλεται προφανώς και στα κατά καιρούς πληροφορίες που φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον πρωθυπουργό. 

"Ο Πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Τσακαλώτο. Σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη, είναι στο αν και κατά πόσο ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόϊμπλε, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα" ανέφερε επακριβώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος αφενός επέλεξε να "σηκώσει" το γάντι που έριξε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στον πρωθυπουργό και αφετέρου να επιχειρήσει ταυτόχρονα να "κλείσει" την πόρτα σε αναζωπύρωση των σεναρίων που θέλουν Τσακαλώτο και Τσίπρα να συμβιώνουν πολιτικά υπό συνθήκες διαρκούς έντασης και ασυμφωνίας. 

Λύση με αυτά τα κριτήρια άλλως παραπομπή σε Σύνοδο Κορυφής

Στην Κυβέρνηση επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup. Η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει "καεί" ως ενδεχόμενο μεν αλλά αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι να ...αποδραματοποιηθεί η κατάσταση. ( Την οποία παρεμπιπτόντως η ίδια δραματοποίησε δια της "απειλής" ότι θα παρακάμψει τον Σόιμπλε και τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, "αναστατώνοντας" μεσούσης της γερμανικής προεκλογικής περιόδου τους ηγέτες των κρατών της Ε.Ε). 

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το οποίο υπό τις "παρατηρήσεις" του πρωθυπουργού απεφάνθη πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα πρέπει να γυρίσει πίσω με λύση πάση θυσία αλλά έχοντας "πάρει" μια πρόταση που να πληροί τα εξής κριτήρια, όπως τα περιέγραψε στους υπουργούς του ο κ. Τσίπρας: 

1. Η λύση που θα δεχθεί η Αθήνα θα πρέπει να ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

2. Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων: 
Τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:

α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια
β)Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων 
γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ

Οι ρυθμοί ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα 

Η Κυβέρνηση διεκδικεί: Τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη, δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών. 

Τσίπρας: Σωστή η στρατηγική μας για σύνδεση αξιολόγησης - χρέους

Εντυπωσιακή ωστόσο ήταν η "απολογητική" στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας για τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να συνδέσει αυτή τη χρονική στιγμή ( δεδομένων των γερμανικών εκλογών) την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

ο πρωθυπουργός, έχοντας θέσει ο ίδιος την ατζέντα των "ερωτήσεων", υπεραμύνθηκε της ορθής στρατηγικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, καταρχήν σε ό,τι αφορά το αίτημα για ρύθμιση του χρέους. Και τούτο, γιατί όπως είπε ( απαντώντας προδήλως στις αιτιάσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο): "Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση". 

Ομοίως ορθό έκρινε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους υπουργούς του και το momentum που διατύπωσε η Κυβέρνηση τις αξιώσεις της , καθώς όπως είπε: 

1. Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους
2)Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών
3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας 
4)Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: