Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΔΕΗ:Αποκάλυψη τώρα!

Του Κώστα Στούπα 

Είθισται κάθε εποχή να τελειώνει και με την κατάρρευση των συμβόλων της. Από αυτήν την άποψη η χρεοκοπία και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ και της Πήγασος αποτελούν ορόσημα της εποχής που τελειώνει...

Έχουν προηγηθεί οι συστημικές τράπεζες οι οποίες έχουν αλλάξει χέρια όσες φορές και οι ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει, με χειρότερη όλων την τελευταία επί ΣΥΡΙΖΑ όταν το κράτος έχασε δεκάδες δισ. ευρώ από την απώλεια των συμμετοχών του.

Η πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία δυο χρόνια παρουσιάζει πολλές ενδείξεις πως ο μεγαλύτερος όμιλος των τελευταίων δεκαετιών μπορεί με την πτώση του να συμβολίσει το τέλος της εποχής της κρατικοδίαιτης ευημερίας με δανεικά.

Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν στη μεταπολίτευση "ασέλγησαν" πάνω στη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Τη χαριστική βολή όμως την έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική στήριξη στις συμπεριφορές "δεν πληρώνω" αλλά και την απόσχιση του σημαντικότερου περιουσιακού της στοιχείου αντί πινακίου φακής...

Η τελευταία ευκαιρία να διασωθεί η ΔΕΗ ήταν πριν αρκετά χρόνια επί διοίκησης Αθανασόπουλου. Το σχέδιο εξασφάλιζε την επιβίωση του τμήματος της εταιρείας που θα έμενε υπό τον έλεγχο του κράτους με ανταγωνιστικούς όρους.

Συμμορίες συμφερόντων με προκάλυμμα τον συνδικαλισμό δεν επέτρεψαν την υλοποίηση εκείνου του σχεδίου και κανενός άλλου...

To Μάρτιο του 2014 λίγο πριν τις Ευρωεκλογές που δρομολόγησαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις αρχές του 2015 η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στα 12 ευρώ και άθροιζε κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ. Πριν τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 η τιμή ήταν στα 30 ευρώ και άθροιζε κεφαλαιοποίηση περί τα 7 δισ. ευρώ.

Χθες κατά την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 525 εκατ. ευρώ. Η θυγατρική που αποσχίστηκε κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με άνοδο 10% έγραψε κεφαλαιοποίηση πάνω από 545 εκατ. ευρώ. Δυο μήνες νωρίτερα με το 100% του ΑΔΜΗΕ εντός, η ΔΕΗ εμφάνισε κεφαλαιοποίηση κοντά στα 650-700 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ έχει λογιστική αξία πάνω από 5 δισ. ευρώ και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου η αγορά την αποτιμά κάτω από το 1/10 της εσωτερικής της αξίας. 

"Πιστεύουμε ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος η ΔΕΗ να ξεμείνει από ρευστό τους επόμενους 3 μήνες κάτι που θέτει σε κίνδυνο την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεών της μέσα στο 2017 στις οποίες περιλαμβάνεται και η ωρίμανση του ευρωομολόγου που λήγει το Μάιο" ανέφερε το περασμένο Απρίλιο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors.

Σύμφωνα με τον οίκο η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες γύρω από τη ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες και την αίσθηση της ολοένα μειούμενης υποστήριξης της εταιρείας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια τις ίδιες μέρες που ο οίκος έκανε λόγο για αδυναμία της ΔΕΗ να εξασφαλίσει ρευστότητα, η ΔΕΗ έκλεινε το δάνειο με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Οι τρεις μήνες σε λίγο θα έχουν περάσει, ο όμιλος αντέχει, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να καταρρεύσει υποστηρίζουν πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι αλήθεια, κατάρρευση της ΔΕΗ σημαίνει κατάρρευση της χώρας...

Η ΔΕΗ έχει τραπεζικές υποχρεώσεις περί τα 4,5-5 δισ. μετά και την αφαίρεση των 500 εκατ. που ακολούθησαν τον ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά όμως ο όμιλος με βάση τον ισολογισμό του 2015 σε τράπεζες και προμηθευτές χρωστούσε περί τα 11, 4 δισ. ευρώ.

Το 2015 επίσης είχε πωλήσεις 5,7 δισ. ευρώ και αποτελέσματα μετά φόρων ζημιές περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τα επόμενα χρόνια πρέπει να μειώσει το μερίδιο της στην αγορά στο 50%. Αυτό σημαίνει πως με 2,5-3 δισ. ευρώ εισπράξεις θα πρέπει να καταφέρει αυτό που δεν καταφέρνει σήμερα με 5,5 δισ. ευρώ εισπράξεις, τη βιώσιμη ανταγωνιστική λειτουργία.

Η ΔΕΗ όμως φέρει το βάρος ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς αυτή που υπολογίζονται στα 2-2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των φόρων και των εισφορών έχει σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας έχει αντίκτυπο στη ΔΕΗ.

Κατ’ αυτήν την έννοια τη χαριστική βολή στην ΔΕΗ την έδωσε η νυν κυβέρνηση τόσο με την υιοθέτηση του κινήματος "δεν πληρώνω" τα τελευταία χρόνια όσο ήταν στην αντιπολίτευση όσο και με τον τρόπο που της αφαίρεσε τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος στο χρηματιστήριο χθες άξιζε περισσότερο από τη ΔΕΗ.

Για να συμφωνήσουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ στο σχέδιο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο και συνέβη το πρωτοφανές στα χρονικά οι μέτοχοι της ΔΕΗ να αποκτήσουν απευθείας μετοχές της υγιούς θυγατρικής. Έτσι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία αφαιρέθηκαν προς χάριν των μετόχων από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Αυτό μοιάζει με ευθανασία...

Το αποτέλεσμα είναι να μείνει κυρίως με περιουσιακά στοιχεία τα πολύτιμα υδροηλεκτρικά και τις λιγνιτικές μονάδες οι περισσότερες των οποίων έχουν ημερομηνία απόσυρσης τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Αν η εταιρεία πιεστεί θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικά σε τιμές ευκαιρίας...

Το χειρότερο σενάριο

Σαν να μην έφταναν όλα προέκυψε και το πρόσφατο ατύχημα στο Αμύνταιο όπου δυο λιγνιτικές μονάδες που τροφοδοτούνταν από το ορυχείο που κατέρρευσε, βγαίνουν εκτός.

Το παζλ της κακοτυχίας μετά το σερί δεκαετιών κακοδιαχείρισης (σύμφωνα με το νόμο του Μέρφι που θέλει τις κακοτυχίες να εμφανίζονται όλες μαζί όταν βρουν την πόρτα ανοιχτή) θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με έναν καύσωνα το καλοκαίρι ταυτόχρονα σε Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες απ’ όπου εισάγουμε ρεύμα όταν η παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση...

Με δυο μονάδες βάσης εκτός, το σύστημα θα μπορούσε πάνω στην αιχμή της τουριστικής περιόδου να καταρρεύσει με απροσδιόριστες εξελίξεις. 

Μια τέτοια ατυχής συγκυρία δεν θα άφηνε ούτε τις τράπεζες αλώβητες καθώς ο δανεισμός της εταιρείας είναι εσωτερικός.

Παρά τη μονοπωλιακή της θέση στην εσωτερική αγορά η κακοδιαχείριση μαζί με το παρακράτος των συνδικαλιστών που συνδιοικούσαν ουσιαστικά την εταιρεία εδώ και δεκαετίες έχει φέρει τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας που αποτελεί την καρδιά της οικονομίας σε κατάσταση ανάλογη με αυτή της χώρας, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η χώρα με ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ έχει χρέος 320 δισ. ευρώ και ζητά αναδιάρθρωση.

Η ΔΕΗ με τζίρο 5,5 δισ. ευρώ έχει συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 11 δισ. ευρώ...

Το εγχείρημα μοιάζει με γιγαντιαίο μεταγωγικό αεροπλάνο που χάνει συνεχώς ύψος, έχει χάσει τον ένα κινητήρα και πρέπει να αντικαταστήσει τον άλλο εν πτήσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια: