Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ο χειρότερος Ιούνιος για την αγορά

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Όπως επισημαίνουν φίλοι και γνωστοί που ασχολούνται με το εμπόριο, η αγοραστική κίνηση και ο τζίρος στην αγορά έχει κάνει ήδη σημαντική κοιλιά μέσα στον Ιούνιο. Δεν έχω επίσημα στοιχεία από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, όπου ίσως λόγω της δυνατότητας κάποιων προσφορών ή καλύτερων τιμών να είναι καλύτερη η κατάσταση, αλλά οι μικρομεσαίοι παρακολουθούν αμήχανοι...

Άνθρωπος που εμπιστεύομαι την κρίση και την ορθότητα της σκέψης του, ο οποίος διαπρέπει ακόμη και μέσα στην κρίση λόγω καλής ποιότητας προϊόντων (και ίσως και τοποθεσίας) στον χώρο της διατροφής, μικρομεσαίος αλλά έντιμος και νοικοκύρης, μου έλεγε ότι στο δικό του μαγαζί - γειτονιάς αλλά καλής, με κόσμο μεσαίων εισοδημάτων και άνω - η πτώση στα έσοδα αυτό τον μήνα ξεπερνά το 20%. Και δεν είναι ο μόνος. "Για πρώτη φορά ψάχνομαι..." μου είπε.

Προσθέτοντας ότι αν δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο και συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δύο επιλογές θα έχει. Ή να επιχειρήσει να "κλέψει" (εφορία, ταμεία κλπ) ή να απολύσει όλους ή κάποιους από τους υπαλλήλους του- και δεν το θέλει αυτό. Θα πείτε ίσως, σιγά το νέο, δεν είναι καινούργια αυτή η κατάσταση, αντίθετα πλέον χρονίζει. Και τα λουκέτα έχουν πέσει σύννεφο... Πράγματι, έτσι είναι, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ας το δούμε όμως και υπό μία άλλη οπτική.

Η κρίση καλώς ή κακώς οδήγησε σε ένα πολύ μεγάλο "ξεσκαρτάρισμα" στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άδικο; Με ευθύνη των κυβερνώντων; Ναι, βεβαίως, αλλά συνέβη. Και ορισμένοι είτε πιο καπάτσοι, είτε πιο διορατικοί, είτε πιο καλοί επαγγελματίες, ίσως σε κλάδο με λιγότερα προβλήματα, είτε με λιγότερα χρέη ή ανοίγματα, είτε και πιο τυχεροί, επιβίωναν. Όπως όπως ίσως οι περισσότεροι από όσους απέμειναν, αλλά τέλος πάντων στάθηκαν όρθιοι.

Τώρα έρχεται η ώρα να... πέσουν και οι τελευταίοι. Γιατί διότι δεν υπάρχει πλέον ρευστότητα στην αγορά. Το... λίπος κάηκε. Η αγοραστική δύναμη βαίνει μειούμενη. Και ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα, τον... καταραμένο για τους περισσότερους γιατί υπάρχουν μπροστά τα ραντεβού με τους λογιστές και την εφορία για όσους δεν το έχουν ήδη πράξει, η ψυχολογία αλλά και οι δυνατότητες είναι στο ναδίρ. Δεν πάει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τη συμφωνία... Στην αγορά μετρούν αποκαΐδια... Και αν περισσεύει και κάτι, αυτό προορίζεται για ολιγοήμερες διακοπές. Πώς λοιπόν να κινηθεί η αγορά; Με τι; Και το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: