Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Γιατί οι Χαλκηδόνιοι Χριστιανοί του Ιράκ μπήκαν στο στόχαστρο του Τραμπ

Στο σπίτι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τον διωγμό και τον θάνατο. Και, όμως, φαίνεται ότι πολύ σύντομα δεκάδες Ιρακινοί Χριστιανοί που διαμένουν στις ΗΠΑ θα ετοιμάσουν βαλίτσες για την μόνιμη επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Γράφει ο Πέτρος Κασφίκης

Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε δεσμευτεί κατά την διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στην Παγκόσμια Σύνοδο για τους Διωγμούς των Χριστιανών ότι η προστασία των Χριστιανικών μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής σε μια εποχή εξτρεμισμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι οι μεταναστευτικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη 100 Ιρακινών Χριστιανών στην πόλη του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της άμεσης απέλασης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια των αρχών έχει προκαλέσει κύμα κατακραυγής μεταξύ των ακτιβιστικών οργανώσεων, οι οποίες αντιδρούν έντονα, καθώς θεωρούν ότι οι εν λόγω συλληφθέντες είναι πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Αμερικανική Ένωση Αστικών Ελευθερίων έχει ήδη κινήσει όλες τις έννομες διαδικασίες προκειμένου να καταφέρει να παγώσει την απόφαση της απέλασης, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως πρόκειται για μια βαθιά και ανήθικη ενέργεια λέγοντας ότι «η μεταναστευτική μας πολιτική δεν θα πρέπει να ισούται με την θανατική καταδίκη κανενός ανθρώπου».

Αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σε τοπικό επίπεδο, καθώς κληρικοί, εκκλησίες, και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις οργανώνουν διαδηλώσεις στις συνοικίες του Ντιτρόιτ για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους.

Η δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Άννα Έσχο, που είναι και η ίδια Χαλκηδόνια Χριστιανή καθώς έχει Ασσυριακή καταγωγή, έκανε λόγο για «θανατική καταδίκη», ενώ ο επίσκοπος του Ντιτρόιτ μίλησε για μια απόφαση που προκαλεί δικαιολογημένο «θύμο και σύγχυση».

Από την πλευρά τους, οι μεταναστευτικές αρχές υποστήριξαν πως έχει τηρηθεί κατά λέξη το γραμμα του νόμου και επεσήμαναν πως όλοι οι συλληφθέντες είχαν εμπλακεί σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να αποφανθούν πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Οι ακτιβιστές, όμως, αντιτείνουν πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στις μεταναστευτικές αρχές οδήγησαν στην στοχοποίηση και την σύλληψη των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς μέχρι πρόσφατα η αστυνομία δεν έδινε προτεραιότητα στον εντοπισμό και την απέλαση για την μορφή αδικημάτων που χαρακτηρίζονται ως μικροπαραβιάσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν πως πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν ήδη εκτίσει μέρος ή και ολόκληρη την ποινή τους.

Ποιοι Είναι οι Χαλκηδόνιοι Χριστιανοί στην Αμερική

Οι Χαλκηδόνιοι είναι Χριστιανοί που προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Ιράκ και ομιλούν την Αραμαϊκή γλώσσα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο μισό εκατομμύριο Χαλκηδόνιοι, με τους περίπου 120.000 να κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του Ντιτρόιτ. Το πρώτο κύμα της μετανάστευσης τους στην Αμερική εντοπίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά ήταν κατά την περίοδο του Πόλεμου του Περσικού Κόλπου όπου η αμερικανική τους παροικία γιγαντώθηκε, καθώς στα χρόνια της κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν οι συνθήκες διαβίωσης τους χειροτέρεψαν.

Σήμερα όπου ο Σαντάμ αποτελεί παρελθόν και όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ωμή πραγματικότητα, οι Ιρακινοί Χριστιανοί δεν ζουν πλέον με τον φόβο των διακρίσεων ή του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά με την βεβαιότητα του πόνου και του μαρτυρικού τέλους που κουβαλάει το πρωταρχικό σύμβολο της πίστης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: