Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο στην Αλβανία

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Έντι Ραμα έχει υψώσει
 κατακόρυφα τους τόνους, με στόχο την αυτοδυναμία
Καθώς η Αλβανία διανύει την τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, η ρητορική στις κομματικές αντιπαραθέσεις ανεβαίνει στα ύψη με σκληρή αντιπαράθεση, που ξεφεύγει από τα όρια της κριτικής σε επίπεδο προγραμμάτων, μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα είναι: το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας, με ηγέτη τον απερχόμενο πρωθυπουργό Έντι Ράμα, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας, με ηγέτη τον Λούζλιμ Μπάσα και το επίσης κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, από το οποίο προέρχεται ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Ο τελευταίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 24 Ιουλίου.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Έντι Ράμα έχει υψώσει κατακόρυφα τους τόνους, με στόχο την αυτοδυναμία, ενώ και το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπάσα έχει σκληρύνει τον προεκλογικό πολιτικό του λόγο, απευθύνοντας βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού.

Εν μέσω των πυρών των δύο «μονομάχων» βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τότε θα χρειαστεί πιθανότατα η συνδρομή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Καθώς οι πιέσεις προς τους ψηφοφόρους του, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, λαμβάνουν χαρακτηριστικά πολιτικής πολιορκίας από τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αυτοεπιστρατεύεται για να οργανώσει την προεκλογική άμυνα, παραβαίνοντας την πάγια αρχή της μη εμπλοκής του ΠτΔ σε πολιτικές και κομματικές διαδικασίες.

Μιλώντας σε εντυπωσιακή συγκέντρωση - οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί να έφτασαν και τους εκατό χιλιάδες εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα - ο κ. Μέτα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον των δυο κομμάτων εξουσίας με τα οποία ωστόσο συγκυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι χρειάζεται «νέο αίμα» στην πολιτική, το οποίο υποστήριξε ότι εκφράζεται μέσα από το κόμμα του.

Σε αυτό το κλίμα, η εκλογική παρουσία της ελληνικής μειονότητας εκφράζεται με υποψηφιότητες στις λίστες των τριών μεγάλων κομμάτων και την αυτόνομη κάθοδο ενός αδύναμου σχηματισμού με την επωνυμία «Μέγκα», που ωστόσο δεν θεωρείται ότι συγκεντρώνει πιθανότητες να εκλέξει βουλευτές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: