Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αισιοδοξία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. - 9 δισ. ευρώ

Την αισιοδοξία τους ότι θα το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασαν προσερχόμενοι στη σύνοδο οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών. 

Η "αισιοδοξία" αφορά στην απόφαση για εκταμίευση ενός πακέτου δόσεων το οποίο προτείνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να κινείται περί τα 8,5-9 δισ. ευρώ, αλλά και στην πρόθεση που εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να υπάρξει σήμερα κάποια επιπλέον "σαφήνεια" για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Πάντως, όπως κατέστησε σαφές τόσο ο κ. Dijsselbloem όσο και ο ESM στην ετήσια Έκθεσή του που
εγκρίθηκε σήμερα δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση για περαιτέρω μέτρα για το χρέος σήμερα, αλλά το 2018.

Επίσης, στην "φόρμουλα" που σήμερα αναζητείται και συζητήθηκε προηγουμένως σε επίπεδο EWG σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και ένας οδικός χάρτης πλεονασμάτων μετά το 2022 περί το 2% του ΑΕΠ.

Συμμετοχή ΔΝΤ, με χρηματοδότηση αργότερα όμως

Αισιόδοξος ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα μπορέσουν σήμερα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble. Ο Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ακόμη πως έχει βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ θα μπορεί να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Ωστόσο η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα έρθει αργότερα, δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές. Διευκρίνισε δε ότι η λύση για την Ελλάδα θα βασίζεται στη συμφωνία του 2016.

"Η Γαλλία θέλει λύση για την Ελλάδα"

Η Γαλλία επιθυμεί να βρεθεί μια λύση μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της στο θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire σημειώνοντας πως η γαλλική πρόταση να συνδεθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, παραμένει στο τραπέζι. 


"Η πρότασή μου, η γαλλική πρόταση παραμένει σίγουρα στο τραπέζι και είμαστε εδώ στο Λουξεμβούργο, πολύ αποφασισμένοι να βρούμε μια λύση για τον ελληνικό λαό. Είμαι πραγματικά πρόθυμος να βρούμε μια συμφωνία επειδή είναι προς όφελος όλων των πλευρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

"Πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή, πραγματικά θεωρώ πως είναι ώρα να βρούμε μια λύση και είναι ώρα όλοι να κάνουν ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”, σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. 

"Η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη"

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrosvskis, η δόση θα είναι αρκετά μεγάλη, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν μπορεί να μιλήσει για το ακριβές ποσό. Πρόσθεσε μάλιστα πως: είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια της Ελλάδας και να προχωρήσουμε στη δόση.

"Ο Ευκλείδης θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά"

Αισιόδοξος παραμένει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα γυρίσει πίσω με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Για το Eurogroup, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμμετοχή στη χρηματοδότηση. "Δεν μιλάω για τα λεφτά", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου αφορά στην τεχνογνωσία που διαθέτει. Μάλιστα τόνισε πως μια πρόταση που υπάρχει από την Christine Lagarde, είναι "σούπερ".

"Kαλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup"

Την πεποίθηση του ότι το Eurogroup θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εξέφρασε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Pierre Moscovici προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. "Η ελληνική πλευρά έχει σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, βλέπω ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ψηφιστεί και έχει αρχίσει η εφαρμογή τους", ανέφερε ο επίτροπος.

Σημείωσε παράλληλα ότι και στο θέμα του χρέους "έχει γίνει καλή πρόοδος" από το προηγούμενο Eurogroup. Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόταση της Γαλλίας να συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη της οικονομίας, ο Moscovici ανέφερε ότι είναι "καλή ιδέα", προσθέτοντας ότι "σήμερα θα δούμε τις προτάσεις για το χρέος".

"Η αίσθηση μου είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και υπάρχει θέληση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία νέα φάση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές".

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την πρόοδο σήμερα και φυσικά το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα καθώς διασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος", σημείωσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο να πάει το θέμα του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής ο Moscovici σημείωσε ότι "έχουμε εδώ έναν πολύ καλό υπουργό και φίλο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ενεργεί στο όνομα της Ελλάδας. Η εμπειρία μου είναι ότι είναι καλύτερο να βρίσκονται οι λύσεις στο Eurogroup. Οι αρχηγοί κρατών δεν θέλουν να εμπλέκονται σε αυτό".

Μέρκελ: Ελπίζω, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω 

Την ελπίδα ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα η οποία και θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης, εξέφρασε νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

"Φυσικά και είναι επιθυμία μου να δούμε αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας θα πρέπει να εκτιμηθούν καθιστώντας εφικτές τις περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της. 

"Ωστόσο, δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα (της συνεδρίασης)" συμπλήρωσε η Α. Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: