Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Πλούσιοι Τούρκοι ψάχνουν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν

Πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν ασταμάτητα ακίνητα στην Ελλάδα, γράφει η Deutsche Welle, ενώ στη χώρα τους οι εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων δεν δείχνουν να έχουν τέλος.

Για εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους με οικονομική άνεση που ανησυχούν μην είναι τα επόμενα θύματα του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα αποδεικνύεται μία ασφαλής διαφυγή.

«Ποτέ δεν εμπιστεύτηκα αυτόν τον άνδρα. Ένας Θεός ξέρει τι είναι ικανός να κάνει. Πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος», είπε στην Deutsche Welle Τούρκος που βρισκόταν σε αναζήτηση ακινήτου στην Αθήνα.

Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο, τα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Αθήνα έχουν κατακλυστεί από Τούρκους πελάτες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πολλοί από τους μεσίτες κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση της ζήτησης κατά 50% τον τελευταίο χρόνο. Ιδιαίτερα όμως από τον περασμένο Ιούλιο, το ενδιαφέρον εκτοξεύθηκε.

«Το τηλέφωνό μου δεν σταματά να χτυπά», είπε στην Deutsche Welle ο Κώστας Αρσάνογλου, μεσίτης, που λέει ότι δέχεται έως και 50 τηλέφωνα την ημέρα από Τούρκους, ενώ το γραφείο του δημιούργησε ιστοσελίδα και στα τουρκικά.

«Οι Τούρκοι έχουν την ικανότητα να ανακάμπτουν και να ελίσσονται κατά τη διάρκεια κρίσεων. Οπότε, αυτό το νέο ενδιαφέρον δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αποφάσισαν ξαφνικά να τα μαζέψουν και να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Απλά οι πλούσιοι και μορφωμένοι Τούρκοι προετοιμάζονται για ένα plan b, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.

«Με την Ελλάδα να προσφέρει βίζα για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ, οι τουρκικές οικογένειες αγοράζουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους», συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έχουν δοθεί 21 βίζες σε Τούρκους στον πρώτο μήνα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ πολλές ακόμη είναι υπό επεξεργασία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να ρίξει το όριο των 250.000 σε επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί τώρα για κάποιους η κρίση στην Τουρκία «να γίνεται ευκαιρία», αλλά μην βρεθούμε αύριο με τουρκική μειονότητα στην Αθήνα, σημειώνει το TRIBUNE που επιμένει ότι η πολιτική και οι μπίζνες πρέπει να κοιτάνε σε βάθος χρόνου και να μην είναι «αρπαχτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: