Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Οι Αμερικανοί συγκροτούν δικό τους κουρδικό σύνταγμα στη Συρία και προσφέρουν «ονειρεμένους» μισθούς

Οι Αμερικανοί συγκροτούν ένα ιδιαίτερο κουρδικό σύνταγμα στη βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν – Ροζάβα) του οποίου οι εθελοντές θα έχουν ως αποστολή να προστατεύουν τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του κουρδικού BasNews που έχει έδρα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το σύνταγμα αυτό συγκροτείται με έδρα την πόλη Κόμπανι και ήδη μερικές εκατοντάδες άνδρες έχουν στρατολογηθεί.

Σύμφωνα με πηγή που δεν κατονομάζει το BasNews, οι άνδρες που σπεύδουν να καταταχθούν σε αυτό το κάνουν είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν τη στράτευση στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχονται από το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα στη Συρία PYD, είτε γιατί τα χρήματα που πληρώνουν οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά.

Συγκεκριμένα, όπως λέγεται, οι Αμερικανοί πληρώνουν μηνιαίο μισθό 1.400 δολάρια, όταν την ίδια ώρα οι μισθοί των τζιχαντιστών έχουν γκρεμιστεί κάτω από 300 δολάρια, ενώ ο Ερντογάν δίνει μόλις 150 ευρώ μισθό στους Σύρους ισλαμιστές μισθοφόρους του στη βορειοδυτική Συρία.

Τα 1.400 δολάρια αντιστοιχούν σε 784.273 λίρες Συρίας. Ένας καλός μηνιαίος μισθός στη Συρία σήμερα είναι στα 100 δολάρια.

Επειδή η αμοιβή είναι περιζήτητη (ένας μηνιαίος μισθός που δίνουν οι Αμερικανοί αντιστοιχεί με τους μισθούς ενός έτους), οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι δεν θα στρατολογήσουν άνδρες ή γυναίκες που ήδη υπηρετούν στις YPG ή στις SDF αλλά μόνο όσους και όσες δεν έχουν στρατευθεί.

Ήδη οι πρώτοι στρατολογημένοι εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς κομάντος και στρατιωτικούς συμβούλους που βρίσκονται στα κουρδικά εδάφη.

Οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει δύο βάσεις στο συριακό Κουρδιστάν. Η μία είναι στην Κόμπανι και η άλλη στη Ρεμιλάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: