Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Προς δόσεις 7,4 δισ. ευρώ, με "αστερίσκους" ΔΝΤ-Γερμανίας

Της Δήμητρας Καδδά

Ένα πακέτο δόσεων 7,4 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο θα μπορέσει να εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο μαζί με τις τελικές αποφάσεις για το χρέος και αφού προηγηθούν οι επικυρώσεις από κοινοβούλια κρατών-μελών, περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών για τη συμφωνία, σύμφωνα με στελέχη ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου στα οποία έχει παρουσιαστεί. Οριστικοποιείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, μαζί με τον τελικό απολογισμό των μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ που ολοκληρώνεται από την Κομισιόν για τα μεγάλα "ραντεβού" του Washington Group, του EWG και Eurogroup.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, "αγκάθια" παραμένουν και συνδέονται με τη μεγάλη συμφωνία
για το χρέος και το ΔΝΤ, για την οποία εκφράζονται ακόμα αντιρρήσεις τόσο από τη γερμανική πλευρά αναφορικά με τις παρεμβάσεις για το χρέος όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενστάσεις που διατηρεί το Ταμείο και για την επίδοση 4,2% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, που πιστοποίησε η Eurostat, αλλά και για διαφωνίες που παραμένουν με τη Γερμανία σε δύο άλλα πεδία:

-Τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ (με το βασικό σενάριο από πλευράς Επιτροπής να φαίνεται στα 5 έτη) αλλά και κυρίως με
-Το ύψος των πλεονασμάτων που θα πρέπει να διατηρεί στη συνέχεια Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη στόχου υψηλότερου από το 1,5% του ΑΕΠ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκωδικοποιεί τον εφαρμοστικό νόμο που ψήφισε η Βουλή με τα νέα μέτρα των 5,5 δισ. ευρώ αλλά και τις υπόλοιπες δευτερογενείς διατάξεις που αποτελούν τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ολοκληρώσει την "έκθεση συμμόρφωσης" που θα περιλαμβάνει και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο θα προηγηθούν μια σειρά από "πολιτικές" συναντήσεις αλλά και μια (πιθανή) καλή είδηση.

Τη Δευτέρα, του Eurogroup θα προηγηθεί συνάντηση σε επίπεδο επικεφαλής των εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή σε επίπεδο Euroworking Group. Ωστόσο έχει προγραμματιστεί και μια άλλη σύνοδος, η οποία θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο και αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του Μπάρι στην Ιταλία. Δεν αποκλείεται να λάβει χώρα την Κυριακή η σύνοδος του Washington Group προκειμένου να επιχειρηθεί να λυθούν οι παραπάνω διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Κατ' ελάχιστο, τη Δευτέρα, επιχειρείται να υπάρχει μια ανακοίνωση σημαντικής προόδου προς μια λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια στο καλύτερο σενάριο επιχειρείται να υπάρχει η τελική συμφωνία.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, θα αναφερθεί τη Δευτέρα στα κράτη που βρίσκονται ή φεύγουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Πιθανολογείται ότι θα ανακοινώσει την επίσημη έξοδο της Ελλάδος από τη διαδικασία EDP, στην οποία εισήλθε προ μνημονίου, μια κίνηση "ψυχολογικού" κυρίως χαρακτήρα. Και τούτο διότι πλέον το 2016 ήταν εφικτή η επίτευξη δημοσιονομικού ελλείμματος μικρότερου του 3% του ΑΕΠ.

Η πρόταση της Επιτροπής

Αναφορικά με το σχέδιο για ένα πακέτο δόσεων 7,4 δισ. ευρώ περίπου, προς το παρόν περιλαμβάνει εκταμιεύσεις μόνο από την πλευρά του ESM, αφού εκκρεμεί η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα έβαλε -ξανά- στο τραπέζι τον όρο μιας έστω πρώτης αποτύπωσης πρόθεσης συμμετοχής του Ταμείου πριν γίνει η εκταμίευση. Επισήμως συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και με την έγκριση των κοινοβουλίων κρατών-μελών.

Οι δόσεις του Ιουνίου θα παρέχουν μεν τα αναγκαία χρήματα για να καλυφθούν οι μεγάλες λήξεις του Αυγούστου, αλλά προτείνεται να είναι ιδιαίτερα "λιτές" αναφορικά με την χρηματοδότηση των αποπληρωμών των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου, έχουν ενταθεί και μένει να φανεί πώς θα αποτυπωθούν και στα τελικά κείμενα οι πιέσεις άμεσης εξόφλησης των "αφανών" οφειλών 3 δι.σ ευρώ περίπου (για εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις/εφάπαξ και μη βεβαιωμένες αποπληρωμές φόρων) για τις οποίες δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα (δηλαδή πρέπει να δοθούν λεφτά από τα διαθέσιμα), ούτε μετρώνται ακόμη στα "πλεονάσματα" και άρα με την πληρωμή τους αυξάνεται η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού...

Προβλέπονται, προς το παρόν, περίπου 1,5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το ποσό να διατεθεί σε τουλάχιστον δύο υποδόσεις, μία άμεσα μία εντός του Σεπτεμβρίου (όπως έγινε και το φθινόπωρο του 2016).

Οι αξιολογήσεις και το "απόθεμα" διαθεσίμων

Ουσιαστικά, πλέον, η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους μετακινείται χρονικά κατά περίπου 1 έτος. Δηλαδή, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017, πλέον θεωρείται εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Παρατείνει έτσι τη "θηλιά" στην αγορά και στις επιχειρήσεις που περιμένουν τα πληρωθούν, αλλά και σε φορολογουμένους και συνταξιούχους.

Αν ολοκληρωθεί "ομαλά" η συμφωνία με καταβολή δόσεων μέσα στον Ιούνιο, τότε ο προγραμματισμός, που τελεί υπό οριστικοποίηση ανάμεσα στο ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο και στους εκπροσώπους των θεσμών, ορίζει μια αξιολόγηση ανά τρίμηνο, δηλαδή ουσιαστικά τέσσερις αξιολογήσεις και μία "υπεραξιολόγηση", αυτή που θα κρίνει την επόμενη ημέρα. Οι αξιολογήσεις ορίζονται για τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο, αλλά και τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2018. Ένας πρώτος προγραμματισμός της κατανομής των δόσεων που συνδέονται με αξιολογήσεις υπάρχει ήδη. Και θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τις τελικές εκτιμήσεις για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ με νέο δάνειο, αλλά και με το αν θα υπάρχουν νέες καθυστερήσεις.

Το ποσό που συνολικά σχεδιάζεται να διατεθεί από τον ESM είναι περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο του Ιουνίου και θα έχει τρία σκέλη: τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου που θα οδεύσουν για αποπληρωμή ιδιωτών, περίπου 10-11 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει τις αποπληρωμές δόσεων δανείων έως ότου φτάσει στα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και ακόμη 14-15 δισ. ευρώ περίπου που αποτελούν ουσιαστικά τις εκταμιεύσεις των τριών αξιολογήσεων του 2018 και θα πρέπει (στο καλό βεβαίως σενάριο που όλα γίνουν όπως πρέπει και στην... ώρα τους) να δημιουργήσουν ένα απόθεμα διαθεσίμων το οποίο θα χρησιμεύσει ως "εγγύηση" για τις αγορές ώστε να γίνει εφικτή η πλήρης επιστροφή της χώρας σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: