Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Ψυχίατρος προειδοποιεί: κάθε εποχή έχει το reality show που της ταιριάζει ( βίντεο)

Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης μιλάει για το κοινωνικά και τηλεοπτικά πρότυπα που προβάλλονται και εξηγει γιατί ο κόσμος ταυτίζεται με ρόλους και προσωπεία .

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα τηλεοπτικά reality show αποτελούν μια αποτύπωση της κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Κάθε εποχή έχει το reality show που της ταιριάζει!

Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αναδύονται πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης.

Ματαίωση, αγωνία αναγνώρισης, συγκρίσεις και ανταγωνισμοί, ζήλια, φθόνος, μίσος, επιθετικότητα αρνητικά συναισθήματα . Αυτά φέρει στην κοινωνική ζωή η παρατεταμένη οικονομική κρίση. Ένα
πένθος και μια κατάθλιψη, που σχετίζονται με την απώλεια του παρελθόντος του. Δεν έχει χάσει μόνο τα υλικά αγαθά και τα προνόμια που μπορεί να διέθετε, αλλά και την ιδέα που είχε για τον κόσμο.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την ζωή μας; Είναι τέσσερα: Απόγνωση, οργή, φόβος και αγωνιώδης αναμονή. 

Η αγωνιώδης αναμονή εκδηλώνεται και στο επίπεδο της προσωπικής και διαπροσωπικής λειτουργίας, με μορφές οικείες και αναγνωρίσιμες και από μη-ειδικούς: «Δεν με χωράει ο τόπος»∙ «τρώγεται με τα ρούχα του»∙ ένταση, δυσανεξία («δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του») και ετοιμότητα για παρεξήγηση, καυγάδες και γαϊδουριές· νευρικότητα σε όλη τη συμπεριφορά. Στο πεδίο της ψυχικής ζωής, ως εμπλοκή της σκέψης και διάλυση της συναισθηματικής ζωής των ανθρώπων, που οδηγεί στο πένθιμο μούδιασμα ̶ το διακριτικό γνώρισμα της ψυχολογίας της κρίσης.

Και στο πεδίο της εξωτερικής πραγματικότητας, ως αποσάθρωση του κοινωνικού δεσμού. Που συγκεκριμενοποιείται στη φράση «Σώσε το τομάρι σου, καθένας για πάρτη του, όλοι εναντίον καθενός, όλοι εναντίον όλων, φα «τους να μη σε φάνε». Μια τέτοια προπαγάνδα αποβλέπει  στην εμπέδωση ενός τερατώδους υποδείγματος κοινωνικής συμβίωσης χωρίς κοινωνικό δεσμό, που έχει για λογική του την εντολή «Μισείτε αλλήλους».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη οι παραπάνω συμπεριφορές προβάλλονται μέσα και από τα τηλεοπτικά reality show.
Δεν υπάρχουν σχόλια: