Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Dixon (Reuters): Αρχίστε να ετοιμάζεστε για τέταρτο ελληνικό πακέτο

Παρά τις 11 ώρες διαπραγμάτευσης της περασμένης εβδομάδας για τις συντάξεις, οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιθανό να εγκρίνουν σύντομα την τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης των 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό θα καταφέρει μόνο να αγοράσει χρόνο στην Αθήνα έως τα μέσα του 2018, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon, ο οποίος προβλέπει ότι στη συνέχεια θα χρειαστεί πιθανότατα ένα νέο πρόγραμμα -το τέταρτο για τη χώρα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

"Φαίνεται ότι ο Τσίπρας θα δεχτεί τελικά να πιει και την τελευταία δόση του πικρού φαρμάκου", λέει ο Dixon, "ακόμη κι αν αυτή περιλαμβάνει περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων εισοδήματος το 2019 και το 2020 που αθροιστικά θα συσφίξουν τη δημοσιονομική πολιτική κατά 2% του ΑΕΠ". 

Το πικρό ποτήρι θα γλυκαθεί με μια παραχώρηση: αν η Ελλάδα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους του προϋπολογισμού, όπως πέρυσι, θα της επιτραπεί να αντισταθμίσει τα νέα "κακά" μέτρα με τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, τη βελτίωση του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας και άλλα "καλά" μέτρα, σημειώνει ο Dixon.

Αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως η Angela Merkel και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde χρειάζεται να συμφωνήσουν στη διατύπωση της ελάφρυνσης έτσι ώστε να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να μην στρέψει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι εχθρικοί απέναντι στην ιδέα να δοθεί περισσότερη ευελιξία στην Ελλάδα, ενάντια στην Merkel ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. H νέα φρασεολογία θα πρέπει επίσης να πείσει την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2018. Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορεί στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, ο Dixon απαντά πως είναι μάλλον απίθανο -τουλάχιστον, όχι χωρίς βοήθεια.

Το λιγότερο, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ένα μικρό ποσό από μετρητά, αν και τίποτα τόσο μεγάλο όσο το υφιστάμενο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Στο επόμενο πακέτο διάσωσης, η οικονομική βοήθεια είναι πιθανό να έρθει κυρίως με τη μορφή της μείωσης χρέους, όχι σε νέα δάνεια. Η προτεραιότητα θα είναι να μετατοπιστεί στο μέλλον η "καμπούρα" των πληρωμών επιτοκίων που ξεκινά από το 2022.

Η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές είναι απίθανο να το κάνουν αυτό για την Αθήνα χωρίς να υπάρχουν όροι. Έχουν μάθει την παλιά αρχή ότι, αν θέλεις να παρακινήσεις έναν απρόθυμο γάιδαρο θα πρέπει να δέσεις ένα καρότο στην άκρη ενός ξύλου, αντί να τον αφήσεις να το φάει με τη μία. Έτσι, η ελάφρυνση του χρέους θα έρθει πιθανότατα σε κομμάτια καθώς η Αθήνα θα πετυχαίνει περαιτέρω δημοσιονομικά ορόσημα. Δεν θα ήταν έκπληξη αν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πέσουν στο μίγμα, ειδικά εάν συμμετέχει το ΔΝΤ.

Όλα αυτά μπορεί να είναι πολλά για να τα καταπιεί ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοτικότητα βυθίζεται μετά από τόσες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Εάν αυτό ισχύει, η Ελλάδα μπορεί να πάει στις κάλπες το 2018, με το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να αποτελεί το φαβορί για να κερδίσει. Ένα πράγμα όμως είναι απίθανο να αλλάξει: η Ελλάδα θα παραμείνει στη φυλακή των πιστωτών για πολλά ακόμα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: