Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Οι γεωπολιτικές εντάσεις "ξυπνούν" τους ταύρους στον χρυσό

Της Αΐντας Κίτου

Στροφή στην ασφάλεια με "καταφύγιο" τον χρυσό, πραγματοποιούν οι επενδυτές προσπαθώντας να προστατευτούν από τη γιγάντωση των γεωπολιτικών κινδύνων και της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, τη Μέση Ανατολή και τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία. Ήδη ο χρυσός μετρά κέρδη άνω του 10% μέχρι στιγμής φέτος, με την τιμή του να αναρριχάται κοντά στα 1.290 δολάρια την ουγκιά και τους αναλυτές να προβλέπουν συνέχεια της bull market για το πολύτιμο μέταλλο. Μερικοί, μάλιστα, προετοιμάζονται ακόμα και για το μεγαλύτερο ράλι στην ιστορία του κίτρινου μετάλλου.

Οι money managers παρακολουθούν τις κινήσεις του απρόβλεπτου Ντ. Τραμπ και τις εξελίξεις στις
σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και το ενδεχόμενο μιας νίκης-έκπληξη της Μαρί Λεπέν. Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές είναι η εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας VIX στο υψηλότερο επίπεδο από την εκλογή Τραμπ. Οι τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησαν το νέο κύμα φόβου στις αγορές είναι οι δηλώσεις της Μόνιμης Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, πως ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις στη Συρία αν χρειαστεί, καθώς και η επιβεβαίωση του ίδιου του Τραμπ πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δράσουν μονομερώς ενάντια στη Βόρεια Κορέα, με την τελευταία να απειλεί με πυρηνικό χτύπημα. Στο μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία.

Αναλυτές: Εκρηκτικό μίγμα μεταβλητότητας τα γεωπολιτικά

"Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα, με την Συρία και τη Βόρεια Κορέα να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα", δήλωσε ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, ενώ πρόσθεσε πως "Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε μόλις 10 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία".

"Αν τα βάλεις όλα μαζί: Συρία, Τραμπ, Βόρεια Κορέα, γίνεται ένα εκρηκτικό μίγμα μεταβλητότητας. Είναι αυτή η αβεβαιότητα που τρομάζει τους επενδυτές", σχολίασε από την πλευρά του ο Jonathan Barratt, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην Ayers Alliance Securities. "Υπάρχει μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια αναταραχή. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ένταση", δήλωσε από την πλευρά του ο Bill O'Neill της Logic Advisors.

"Παρότι γνωρίζουμε ότι παίζεται το παιχνίδι του δειλού, η απόφαση των ΗΠΑ να στείλει πολεμικά πλοία στη Βόρεια Κορέα μπορεί να προκαλέσει την απρόβλεπτη αντίδραση του Kim Jong Un κορυφώνοντας ξαφνικά την ένταση", σχολιάζει η ING.

"Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πιθανή κορύφωσή τους θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει κατά την διάρκεια του παρατεταμένου (λόγω αργίας του Πάσχα) Σαββατοκύριακου", ανέφερε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής της Oanda. Η βασική μας εκτίμηση για το χρυσό είναι στα 1.307 δολάρια την ουγκιά και χρειάζεται σημαντική επιδείνωση της κατάστασης για να ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα. "Μια σοβαρή κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει το χρυσό στην περιοχή των 1.380-1.400 δολαρίων", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο παράγοντας Λεπέν

"Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι σίγουρα το πιο σημαντικό γεγονός της άνοιξης και μια πιθανή νίκη της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, θα μεταφραστεί ως βασικός γεωπολιτικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη στο σύνολό της", δήλωσε η Monica Defend της Pioneer Investments, ενώ πρόσθεσε πως "Δίνουμε μικρές πιθανότητες σε μια νίκη Λεπέν και αναμένουμε πως μια πιο σταθερή πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολλών γεωπολιτικών προκλήσεων, εκτός και αν ανακύψουν νέοι κίνδυνοι".

Αυτή τη στιγμή οι αγορές δεν προεξοφλούν νίκη Λεπέν, σημειώνει ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG, ενώ προσθέτει: "Αν η πρόβλεψη της αγοράς είναι λανθασμένη, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Brexit, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τεράστια μεταβλητότητα, όπως μαζικό sell-off γαλλικών τίτλων και αγορά χρυσού".

Η Fed και οι προοπτικές για ράλι στα 1.500 δολάρια

Στο μεταξύ, στήριξη βρίσκει ο χρυσός και στις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια έτσι ώστε να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη χωρίς να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί.

Μάλιστα, η Incrementum AG υποστηρίζει πως χρυσός βρίσκεται μπροστά σε ένα ράλι που θα το οδηγήσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα τονώσουν την ζήτηση, λέγοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδέχεται να βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας bull market. Η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τα 1.400-1.500 δολάρια την ουγκιά φέτος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ronald-Peter Stoeferle, partner της εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ελβετικών φράγκων. Σημειώνεται πως ο χρυσός έχει να βρεθεί στα επίπεδα των 1.400 δολαρίων από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Metals Focus που στην ετήσια έκθεσή της Gold Focus 2017 εκτιμά πως το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα κινητοποιήσει τους αγοραστές χρυσού παρά την υπάρχουσα υπερπροσφορά στην αγορά, ωθώντας την τιμή του χρυσού έως και τα 1.475 φέτος. Το πολύτιμο μέταλλο είχε μια δύσκολη διαδρομή τους προηγούμενους μήνες μετά την εκλογή Τραμπ και τις προσδοκίες για επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από στις ΗΠΑ, σημειώνει ο διευθυντής της Metals Focus, Nikos Kavalis, εξηγώντας, ωστόσο, πως η διαβεβαίωση της Fed στην τελευταία συνεδρίασή της πως θα συνεχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, θα στηρίξει την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου. Στο μεταξύ, το ρεκόρ παραγωγής και η βουτιά στη ζήτηση κοσμημάτων θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα 752 τόνων το 2017, σύμφωνα πάντα με τη Metals Focus.

Δεν υπάρχουν σχόλια: