Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Φίλης και "12": Το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί

Της Νίκης Ζορμπά

Παρέμβαση με αιχμές και κριτική με την οποία ζητούν μέχρι και... ανασχηματισμό κατέθεσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ.

Πρόκειται για παρέμβαση μέρους της άτυπης ομάδας των "53", μαζί με τον πρώην υπουργό Παιδείας, με τον οποίο βρίσκονταν εδώ και καιρό σε συντονισμό. Στο εν λόγω κείμενο οι "ανησυχούντες" αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και, με αυτή την έννοια, πρέπει να ανατραπεί.

Διευκρινίζουν ωστόσο πως τα όποια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι καθοριστικό σημείο της συμφωνίας είναι η ρύθμιση του χρέους με "κούρεμα" καθώς και πλεονάσματα που δεν θα βάζουν ταφόπλακα στην πορεία της οικονομίας.

Κατά τους ίδιους, "οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες αξιολογήσεις, με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις". 

Προειδοποιούν στη συνέχεια: "Είμαστε στο παρά ένα" και προσθέτουν "το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά". Εξ αυτού ζητούν "να επεξεργαστούμε άμεσα έναν οδικό χάρτη και ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ρήξεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στα θέματα που θεωρούνται ώριμα και εν πολλοίς ρεαλιστικά".

Ως εκ τούτων, επαναφέρουν την πάγια θέση τους για προσφυγή σε κάλπες τονίζοντας πως η αποδοχή της κυοφορούμενης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστικά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του, ενώ υπάρχει και η προτροπή της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία: "Στην τελική ο μόνος που μπορεί ν’αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο λαός"

Καταλήγοντας οι 13 ζητούν ...ανασχηματισμό, λέγοντας πως στη νέα φάση θα χρειαστεί ουσιαστική συζήτηση, σχέδιο με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις, καθώς εντοπίζεται στο κείμενο κριτική στους υπουργούς Τόσκα, Μουζάλα και Σπίρτζη. Και τούτο γιατί αναφέρουν ότι την "προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων, φαραωνικών έργων…".

Σημειώνεται ότι από τους 13 διαμηνύεται πως το κείμενο δεν είναι αντιπαραθετικό προς την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται υπό επεξεργασία, ωστόσο τονίζουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν δεν συμπεριληφθούν κομμάτια του κείμενου σε αυτή, να κατατεθεί για ψήφιση ως χωριστή τροπολογία.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο των "13" στη στήλη Σχετικά Αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: