Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Είναι τρομοκράτης, κάνει απόπειρα πραξικοπήματος»

Μετά τις σφοδρές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά ευρωπαϊκών χωρών, Γερμανοί πολιτικοί περνούν τώρα στην αντεπίθεση.

Μάλιστα η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) Σάρα Βάγκενκνεχτ, χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «τρομοκράτη».

Η Βάγκενκνεχτ αναφέρθηκε στη φράση που εκστόμισε προ ημερών στην Άγκυρα ο Ερντογάν όταν είπε: «αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε μ’ αυτόν τον τρόπο, ούτε ένας Ευρωπαίος, ούτε ένας δυτικός δεν θα μπορεί αύριο να κάνει ένα βήμα στο δρόμο ασφαλής οπουδήποτε στον κόσμο.»

Η Βάγκενκνεχτ είπε σε εκδήλωση στο Βερολίνο: «αυτό είναι κάλεσμα στην τρομοκρατία. Εδώ μιλάει ένας τρομοκράτης και τίποτε άλλο.» Σε άλλο σημείο της ομιλίας της αναφέρθηκε στον Ερντογάν ως «νονό των τρομοκρατών».

Η 47χρονη πολιτικός συνέκρινε τη δράση του Ερντογάν στην Ευρώπη με την εξωτερική πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας. Ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ επειδή δεν όρθωσε ανάστημα στον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ

Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία για «απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας» με τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί με το δημοψήφισμα. Αυτό που σχεδιάζουν ο Ερντογάν κι η τουρκική κυβέρνηση, είπε ο Λάμερτ είναι «η μετατροπή μιας αναμφισβήτητα εύθραυστης πλην δημοκρατικής τάξης σ’ ένα αυταρχικό σύστημα.» Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε ακόμη ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ο Ερντογάν επιδιώκει τη «συστηματική κατάργηση» του πολιτικού συστήματος και κάνει πραξικόπημα κατά της συνταγματικής τάξης. «Υπάρχει κίνδυνος αυτή η δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος να στεφθεί με επιτυχία», τόνισε.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ

Ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να ψηφίσουν κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία.

«Αν κερδίσει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα, τότε θα μετατρέψει την Τουρκία σε μια ανοικτή φυλακή, στην οποία κανείς πλέον δεν θα μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του», είπε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Δεν υπάρχουν σχόλια: