Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Σηκώνει το γάντι ο Ρούτε: Ανάρμοστες οι διπλωματικές κυρώσεις της Τουρκίας

«Ανάρμοστες» χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τις τουρκικές κυρώσεις κατά της χώρας του.

«Δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά «απλώς ανάρμοστες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους να είναι εξοργισμένη.

«Συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο», δήλωσε.

Ως γνωστόν, η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε τη Δευτέρα με την Τουρκία να ανακοινώνει ότι απαγορεύει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα και ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο Τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».
Βολές Ερντογάν κατά Μέρκελ

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Ερντογάν επιτέθηκε και προσωπικά κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες».

«Κυρία Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το Βερολίνο χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: