Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Πουλάνε και την Ακρόπολη;

του Γιώργου Κράλογλου

Ό,τι και να πει και ό,τι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μετάφραση. Ο νέος "γρίφος" είναι τι σημαίνει "δίκαιη ανάπτυξη" και τι συμβολίζει η εξαγγελία της από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η ουσία (από τα συμφραζόμενα) είναι πως πάμε για ίδρυση κρατικών Τραπεζών με προσλήψεις κομματικών και για (8η κατά σειρά) σωτηρία …των μικρομεσαίων. Τα υπόλοιπα είναι ακαταλαβίστικα αριστερά…

Η πλέον έγκυρη περιγραφή της "δίκαιης ανάπτυξης" είναι αυτή που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στην Βουλή όταν (ταυτόχρονα με την ανάπτυξη…) τρύπωνε … στον αναπτυξιακό νόμο η τροπολογία για προσλήψεις επί προσλήψεων με πρόσχημα το προσφυγικό… 

Κατά τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας υπουργό Γ. Σταθάκη υπάρχουν δύο βασικές επιλογές ανάπτυξης. 

Η πρώτη στηρίζεται στην πολύ χαμηλά αμειβόμενη και ευέλικτη εργασία, τη χαμηλή φορολογία, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εδράζεται στη γρήγορη ανάπτυξη κερδοφορίας και το μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 

Αυτήν την απέρριψε, η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ (κατά δήλωση Σταθάκη) και επέλεξε να στηριχθεί "….σε ανάπτυξη με εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας".

Και ας τα μεταφράσουμε αυτά από τα αριστερά σε κανόνες οικονομίας αλλά κυρίως στην τραγική πραγματικότητα που ζούμε.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι απορρίπτει, ως επιλογή ανάπτυξης, την χαμηλή αμειβόμενη εργασία ενώ έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά… για την σημερινή εργασιακή πραγματικότητα με μισθούς 450 ευρώ, ανασφάλιστους σε ποσοστό άνω του 50%, τετράωρα και μαύρη αμοιβή σε κάθε τι που λέγεται παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα. 

Η κυβέρνηση δεν θέλει ανάπτυξη με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους όταν και επί των ημερών της το σύστημα κρατικής υγείας σέρνεται στα πεζοδρόμια, οι συντάξεις είναι σε όρια πείνας, η ανεργία βαδίζει προς τα 2.000.000 άτομα και οι μετανάστες επιστήμονες μαζί με εξειδικευμένους τεχνίτες αγγίζουν τους 400.000.

Η κυβέρνηση απορρίπτει την χαμηλή φορολογία και την γρήγορη κερδοφορία όταν τα αποτελέσματα της επιλογής της αυτής οδήγησαν μέσα στο 2016 στο λουκέτο 12.500 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων 5 μεγάλες βιομηχανίες, δύο ιστορικές εμπορικές αλυσίδες και δύο μεγάλοι όμιλοι παροχής υπηρεσιών. 

Η κυβέρνηση αποκλείει ανάπτυξη η οποία στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά προβάλει ως επιτεύγματα της την αποκρατικοποίηση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 19 ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2017. 

Και ας περάσουμε τώρα στις (κατά τον Γ. Σταθάκη) επιλογές για την ανάπτυξη κορμός των οποίων θα είναι η δίκαιη ανάπτυξη "…με εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας" 

Μόνο μεταφραστής των αριστερών… μπορεί να βγάλει συμπέρασμα τι σημαίνουν αυτά αν δεν μιλάμε για μηνύματα του πίνακα… ή της ντουντούκας. 

Γιατί αυτό το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι ήδη εκτός Ελλάδος και δεν περιμένει την "δίκαια ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός αν οι δουλειές που θα προσφέρει (σήμερα από το Μουσείο Ακρόπολης) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέχονται στους τρεις αναπτυξιακούς άξονες που ψιθυρίζονται στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρώτος άξονας (σύμφωνα με αυτά που δηλώνει ο πρωθυπουργός) θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αυτό μεταφραζόμενο από τα αριστερά λέει ότι πάμε σε επανίδρυση του κράτους όπως διακήρυττε και ο Κ. Καραμανλής το 2004 και όλοι ξέρουμε τι εννοούσε βλέποντας την σημερινή μας κατάντια…

Ο δεύτερος άξονας είναι το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα ….
Εδώ δεν χρειάζεται καμιά μετάφραση. Είναι όλα ξεκάθαρα. Η κρατικοδίαιτη πολιτική της μεταπολίτευσης σε όλο της το μεγαλείο αλλά σήμερα ως αριστερή "δίκαιη ανάπτυξη". 

Ο τρίτος άξονας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας από το ΕΣΠΑ (κουτσοί στραβοί στο ΕΣΠΑ…), το πακέτο Γιούνκερ, τις δημόσιες επενδύσεις και δύο κρατικές Τράπεζες για να σώσουν ξανά… τους μικρομεσαίους. Η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Και η Παρευξείνια Κρατική Τράπεζα.

Ο άξονας αυτός έτσι όπως απλώνεται…(εκτός από τις κρατικές Τράπεζες) και συμπέρασμα δεν βγάζει και παραπλανεί.

Γιατί αν ξεπαγώσουν οι δημόσιες επενδύσεις δεν θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γιατί το πακέτο Γιούνκερ έχει σχεδόν ξεκοκαλιστεί από χώρες του νότου της Ε.Ε εκτός Ελλάδος. Ψάξτε το και θα δείτε. Και γιατί το ΕΣΠΑ δεν είναι έτσι αν έτσι νομίζετε… 

Οπότε "μεταφρασμένη" η ουσία της "δίκαιας ανάπτυξης" είναι μόνο οι Κρατικές Τράπεζες για προσλήψεις. Η μοιρασιά των κρατικών έργων. Οι ιδιωτικοποιήσεις στους κρατικοδίαιτους. Και η μπόλικη σάλτσα με μικρομεσαίους και τις ενισχύσεις τους από κρατικές Τράπεζες για να δέσει το ψητό… "Αμετάφραστος" παραμένει μόνο ο συμβολισμός των εξαγγελιών από το Μουσείο Ακρόπολης. Εκτός αν στην αξιοποίηση και της αρχαίας μας κληρονομιάς συμπεριλαμβάνεται και η πώληση της Ακρόπολης και το φέρνουμε λίγο-λίγο...   

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: