Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Bloomberg: Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg View

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα σε μία προσπάθεια να βγουν από το αδιέξοδο για την Ελλάδα και το χρέος της. Αυτό που θα πρέπει να συμβεί διατυπώνεται σε μία επιστολή που διέρρευσε, της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ομάδα. Δεν ήταν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι υπουργοί.

Η Γενική Διευθύντρια Christine Lagarde δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει ένα σχέδιο σαν αυτό που απαιτούν οι υπουργοί της Ευρώπης - ένα σχέδιο που απαιτεί υποσχέσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θα τηρήσει και καθυστερεί, για
ακόμη μία φορά, τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. Η έμμεση απειλή του ΔΝΤ να αποσύρει τη στήριξή του και να φύγει από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη.

Ουσιαστικά, οι υπουργοί της ευρωζώνης και η κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρούν επιφυλακτικά προς μία συμφωνία που καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει. Το πνεύμα αυτών των συνομιλιών θυμίζει το παλιό ανέκδοτο για τη Σοβιετική Ένωση: "Προσποιούμαστε οτι εργαζόμαστε και αυτοί προσποιούνται οτι μας πληρώνουν".

Στο πλαίσιο αυτής της διαφαινόμενης συμφωνίας, η Ελλάδα συναινεί σε μία σειρά νέων δημοσιονομικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένων "μέτρων έκτακτης ανάγκης" που θα ενεργοποιηθούν αυτομάτως εάν χρειαστεί με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Και η ευρωζώνη λέει: Αυτό είναι μια χαρά.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, αυτή τη προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πολύ υψηλοί. Η προβλεπόμενη δημοσιονομική συμπίεση θα βλάψει αντί να βοηθήσει την οικονομία εάν εφαρμοστεί - κάτι το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί.

"Δεν αναμένουμε η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες" αναφέρει η επιστολή. Στην πραγματικότητα, ούτε κανείς άλλος το αναμένει. Αυτή το διαφαινόμενο πρόσχημα συμφωνίας είναι η εναλλακτική σε ένα ειλικρινές σχέδιο, το οποίο απλώς για να είναι εφικτό, πρέπει να περιλαμβάνει ένα στοιχείο ελάφρυνσης χρέους - την παραχώρηση στην οποία η Γερμανία και άλλοι αντισκέκονται.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαχθεί από τα προβλήματα. Το χάλι στο οποίο βρίσκεται είναι με δική της υπαιτιότητα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου. Πιο ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι σαν αυτούς που προτείνει το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και πάλι θα επιφέρει μέτρα λιτότητας σε μία χώρα που έχει υποφέρει πολύ. Αλλά αυτός ο ηπιότερος στόχος δεν θα μειώσει το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο: η επίλυση αυτού τη ζητήματος απαιτεί ελάφρυνση χρέους.

Για πολλούς μήνες, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με επικεφαλής της Γερμανία, οδηγούνται από την εγχώρια πολιτική και αρνούνται αυτή την αναπόφευκτη πραγματικότητα. Η Ελλάδα σύντομα πρέπει να κάνει μεγάλες αποπληρωμές. Όσο αυτό το ζήτημα μένει άλυτο, η απειλή μίας ακόμη χρηματοπιστωτικής κρίσης θα επισκιάζει τις προοπτικές της Ευρώπης. Το ΔΝΤ έχει δίκιο να λέει οτι ως εδώ και μη παρέκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: