Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Γερμανία: Τεράστια ζήτηση για χρηματοκιβώτια

Σημαντική ζήτηση για ιδιωτικά χρηματοκιβώτια καταγράφεται στην γερμανική αγορά. Στους βασικούς λόγους περιλαμβάνονται ο φόβος των διαρρήξεων αλλά και τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια στις καταθέσεις.

Το 2015 καταγράφηκαν 167.000 διαρρήξεις στη Γερμανία. Ένα πραγματικά αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία καταγραφής των εγκλημάτων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μια αύξηση του 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που η ζήτηση των τραπεζικών θυρίδων εδώ και χρόνια καταγράφει μεγάλη αύξηση. Μεγάλη αύξηση όμως καταγράφει και η ζήτηση χρηματοκιβωτίων και αυτό όχι οπωσδήποτε για λόγους ασφαλείας.

"Το να διατηρείς έναν τραπεζικό λογαριασμό κοστίζει χρήματα και εν τω μεταξύ τα επιτόκια είναι μηδενικά. Έτσι δεν κερδίζει κανείς τίποτα. Σκέφθηκα λοιπόν να αγοράσω το δικό μου χρηματοκιβώτιο στο σπίτι για τα κοσμήματα και τα μετρητά. Αυτή είναι πιο φθηνή επιλογή σε σχέση με την τράπεζα" λέει ο μηχανικός Φρανκ Σνάιντερ.

Μια από τις γνωστότερες εταιρείες κατασκευής όπως είναι η Burg Wachter, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της στη Γερμανία, δήλωσε πως οι παραγγελίες της αυξήθηκαν κατά 30% τους προηγούμενους μήνες. Ο διευθυντής πωλήσεων Ντίτμαρ Σάκε τονίζει ότι: "υπήρξε μεγάλη ζήτηση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης για ιδιωτικά χρηματοκιβώτια. Τώρα σημειώνεται επίσης μεγάλη αύξηση εξαιτίας της ανόδου των διαρρήξεων".

Χρηματοκιβώτια για όλα τα βαλάντια

Ο κλάδος πάντως αποφεύγει να δώσει ακριβείς αριθμούς για τις πωλήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι ο τζίρος ανέρχεται σε τριψήφια νούμερα εκατομμυρίων. Η Burg Wachter προσφέρει περιπου εκατό διαφορετικά μοντέλα. Στην σειρά Royal, στη βασιλική σειρά δηλαδή, χωράνε δεσμίδες πολλών χαρτονομισμάτων καθώς και ράβδοι χρυσού. Ένα τέτοιο χρηματοκιβώτιο έχει βέβαια και ανάλογη τιμή, η οποία φθάνει τα 18.000 ευρώ.

Για τα λιγότερο ισχυρά βαλάντια ένα μέσο χρηματοκιβώτιο κοστίζει ανάμεσα στα 400 και 1.000 ευρώ. Οι αγοραστές είναι συνήθως άνω των πενήντα ετών αλλά η τάση είναι ολοένα και νεαρότεροι να στρέφονται προς την αγορά χρηματοκιβωτίων. Υπολογίζεται πως οι Γερμανοί διατηρούν περίπου το ήμισυ των μετρητών που διαθέτουν στο σπίτι. Η ασφάλεια που προσφέρουν τα χρηματοκιβώτια είναι κατά κανόνα μεγάλη:

"Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνδυασμοί για ηλεκτρονική φραγή. Ακόμα και μετά από λάθος που θα γίνει τρεις συνεχόμενες φορές, το χρηματοκιβώτιο δεν μπορεί να λειτουργήσει για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια για κάθε επιπλέον λάθος προσπάθεια, το χρηματοκιβώτιο μπλοκάρει για άλλα είκοσι λεπτά. Είναι σχεδόν αδύνατον ένας διαρρήκτης να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο με ηλεκτρονική κλειδαριά".

Παρά τη μεγάλη ζήτηση πάντως μόνο το 28% των γερμανικών νοικοκυριών διαθέτει ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι.

Κλάους Ντόιζε / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: