Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ακόμη δεν είδαμε τίποτε...

Του Γιώργου Κράλογλου

Στο σημερινό Eurogroup θα φωτιστούν δύο πράγματα. Ο λόγος που, Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες στηρίζουν τον Τσίπρα. Και πόσο θα στοιχίσει στη βαριά βιομηχανία, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους εργαζόμενους, στην παραγωγή και στους κρατικούς υπαλλήλους η επιμονή των θεσμών (ιδίως του ΔΝΤ) να μείνει ο Τσίπρας στην εξουσία για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας. 

Γιατί ποιος άλλος από τους πολιτικούς και τις παρατάξεις, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, προσφέρεται, με τόση ευκολία, να διαλύσει στην Ελλάδα ό,τι έχει μείνει όρθιο στη μεσαία τάξη, ό,τι λέγεται ιδιοκτησία και ιδιωτική οικονομία με επίκεντρο την "επάρατο" ελληνική βιομηχανία. 

Άλλωστε τι απ' όλα αυτά είναι αντίθετο στην ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει αναστολές και να μην το κάνει. 

Δείτε ένα παράδειγμα από αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να περνάει στα ψιλά ή να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με ψευδείς εντυπώσεις και θολές εικόνες. 

Οι λεγόμενες και ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας (χαλυβουργία, αλουμίνιο, τσιμέντο, καλώδια, σίδερα, υαλουργία και χημική βιομηχανία) γονατίζουν από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης που κάνει τα τιμολόγια ακριβότερα κατά 40% από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μήνυμα ότι δεν υπάρχουν αντοχές και τα συγκροτήματα, όσα ακόμη λειτουργούν, θα κλείσουν ή θα φύγουν από τον τόπο.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα έφθασαν "πλάγιοι ήχοι" σε αρμόδια υπουργεία ότι "μετακομίσεις εδρών" δεν αποκλείονται και εντός του 2016. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τους βιομηχανικούς εργάτες που από 750.000 το 2009 δουλεύουν κάτι πάνω από τους μισούς. 

Ποια ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ; 

Πέρασε (προ ημερών) στη Βουλή μια τροπολογία για πλήρη απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που αγοράζει (για την παραγωγή λιπασμάτων) η μια και μόνη βιομηχανία λιπασμάτων που λειτουργεί στην Ελλάδα. 

Τα γνωστά φωσφορικά λιπάσματα στην Καβάλα που ανήκουν στον φυλακισμένο Λαυρεντιάδη και στον καταζητούμενο Κυριακίδη. 

Ο λόγος βέβαια είναι καθαρά κομματικός και εξυπηρετεί μόνο κομματικές και όχι βιομηχανικές σκοπιμότητες όσο και αν καμουφλαρίστηκε ως γενικό βιομηχανικό μέτρο...

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν από τους ελεγχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές της μονάδας να περάσουν την απαλλαγή για να εξασφαλίσουν ρευστότητα στη μονάδα. 

Το θέμα ασφαλώς και δεν είναι τόσο η φωτογραφία της τροπολογίας αλλά ότι την πέρασαν από την Βουλή σαν σωτήριο μέτρο... για τις εξαγωγές της αγροτικής βιομηχανίας...

Και την ίδια στιγμή τα μέτρα, που θα φέρει ο ο Τσακαλώτος από το σημερινό Eurogroup, θα περιλαμβάνουν αντί μειώσεων αύξηση του Ειδικού Φόρου και στο φυσικό αέριο για τις υπόλοιπες βιομηχανίες!!! 

Η βαριά βιομηχανία θα είναι από τις πρώτες που θα πληρώσουν το κόστος διατήρησης του Τσίπρα στην εξουσία για να εφαρμόσει τη συμφωνία...

Ακολουθούν οι μικρομεσαίοι. Με τροπολογία που πέρασαν προχθές ζητάνε άλλα 200.000.000 ευρώ φόρους από τους ολίγους που τόλμησαν να έχουν κέρδη πάνω από 50.000 ευρώ!!!

Είναι όμως μόνο η αρχή. Ο πήχης προσδιορισμού της "ολιγαρχίας των μικρομεσαίων" θα κατέβει και άλλο στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου όπου θα διαπιστωθεί ότι τα εισπρακτικά φορολογικά μέτρα δεν απέδωσαν όπως και ότι είναι λάθος η εξαίρεση της πώλησης των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας μέχρι 140.000 ευρώ. 

Έτσι από τον Οκτώβριο θα δρομολογηθεί το οριστικό χρονοδιάγραμμα πώλησης, όλων ανεξαιρέτως των κόκκινων δανείων για την οποιαδήποτε κατοικία, με κορύφωση τον Ιανουάριο του 2018.

Τον Οκτώβριο θα δρομολογηθούν και οι απολύσεις ιδιωτικών και κρατικών υπαλλήλων. 

Το σημερινό Eurogroup θα δώσει το στίγμα της πολιτικής Τσίπρα τόσο στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (που θα απελευθερώσει πλήρως ο Κατρούγκαλος) όσο και στις μειώσεις μισθών στους κρατικούς υπαλλήλους για να μαζευτούν στα σίγουρα 350.000.000 ευρώ και να πληρωθεί ο λογαριασμός μαζί με τους (επίσης σίγουρα εισπρακτικούς) φόρους στις λιανικές πωλήσεις, στη βενζίνη, στο ρεύμα και στον ΦΠΑ.

Και από τους κρατικούς υπαλλήλους στους αγρότες που τολμούν ακόμη... να βάζουν στην τσέπη τους τις επιδοτήσεις. 

Στη σημερινή συνεδρίαση θα δοθεί γραπτά η εντολή στον Τσίπρα να μοιραστεί το κράτος με τους αγρότες οτιδήποτε λέγεται αγροτικό κέρδος και τυχαίνει να συνδέεται με επιδοτήσεις. 

Η Λαγκάρντ μετά την "πάσα" που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ ( με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στον Τόμσεν) δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία να δείξει στο ΔΝΤ να μην ανησυχεί για τις συμφωνίες με την Ελλάδα. Αρκεί το ΔΝΤ να της εξασφαλίσει ένα πράγμα. Την παραμονή του Τσίπρα στην εξουσία. Και αυτό είναι που επίσης θα φανεί στο σημερινό Eurogroup. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: