Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Fitch: Υποβάθμισε λόγω… πετρελαίου, την Σαουδική Αραβία

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σαουδικής Αραβίας σε ΑΑ- από ΑΑ προηγουμένως, προέβη την Τρίτη η Fitch, καθώς όπως ανέφερε οι εκτιμήσεις της για την τιμή του πετρελαίου έχουν "σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις” στα δημοσιονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Ο οίκος θέτει αρνητικό outlook για την αξιολόγηση της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως δεν περιμένει ότι οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση.

Σημειώνεται πως η Fitch τοποθετεί στα 35 δολάρια το βαρέλι την τιμή του αργού το 2016 και στα 45 δολάρια το 2017.

Το έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας διευρύνθηκε στο 14,8% του ΑΕΠ το 2015, από το 2,3% του
ΑΕΠ που ήταν το 2014 και έναντι πλεονάσματος για τα έτη έως το 2010. Η Fitch εκτιμά πως το έλλειμμα θα συρρικνωθεί ελαφρώς το 2016, ενώ θα υποχωρήσει περισσότερο το 2017.

"Ένα μεγάλο μέρος του κενού θα χρηματοδοτηθεί από την διάθεση ξένων χρηματοπιστωτικών assets, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης αρχίσει να χρηματοδοτείται μέσω εσωτερικού δανεισμού”, σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Fitch.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε συνομιλίες για την έκδοση ενός κοινοπρακτικού δανείου ύψους 10 δις. δολαρίων, ενώ σχεδιάζει επίσης να εκδώσει το πρώτο της ευρωομόλογο αργότερα κατά την διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: