Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση: "Εχθροί" παντού λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου

Της Νίκης Ζορμπά

Σημάδια που φωνάζουν "εμπλοκή" στο παρά πέντε της εκπνοής του χρόνου αυξάνουν και πληθύνονται καθημερινά στα άμεσα ( και λιγότερο) άμεσα σινιάλα που στέλνει η Κυβέρνηση εντός και εκτός συνόρων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλιμακώνει διαρκώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που η αξιολόγηση βρίσκεται εν κενώ και το "οξυγόνο" στα κρατικά ταμεία λιγοστεύει επικινδύνως. 

Στον απόηχο των διαρροών και της απάντησης Λαγκάρντ στην επιστολή Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, κάλεσε καταρχήν σε συσπείρωση, ανεξαρτήτως εξελίξεων: Μένει να φανεί ποιες είναι αυτές που έχει ως επιλογές στο μυαλό του. 

Η πρώτη είναι προφανής και αποτελεί και το ευνοϊκό σενάριο για το Μαξίμου: Κλείσιμο της αξιολόγησης με την πλάτη των Ευρωπαίων, εντός του Απριλίου, μόνον με τα μέτρα ύψους 5,4 δισ που έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών Θεσμών. 

Στην περίπτωση τούτη, όπου τα μέτρα είναι και βαριά και φορομπηχτικά, ο πρωθυπουργός χρειάζεται - και πάλι- τη "λευκή" επιταγή των βουλευτών του. Επιχείρησε χθες, να στείλει σαφές μήνυμα ότι - και πάλι- η χώρα και η κυβέρνηση βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, επομένως γκρίνιες και διαφοροποιήσεις είναι πολυτέλειες που το "κατάστημα" δε διαθέτει. 

Υπάρχει κι άλλη οψιόν βέβαια, για τη χθεσινή επίκληση του κ. Τσίπρα στην ανάγκη συνοχής των κυβερνητικών βουλευτών: Μια αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες εάν επαναληφθεί το εφιαλτικό σενάριο του περσινού καλοκαιριού. Ήτοι, εάν ζητηθούν επιπλέον των 5,4 δισ μέτρα και το ΔΝΤ αποδειχθεί και στη φάση αυτή της αξιολόγησης, πολύ "σκληρό για να πεθάνει". 

Τότε, η πόρτα της μαξιμινής εξόδου θα ανοίξει διάπλατα και ο Αλέξης Τσίπραςθα επιδιώξει λύση δια της φυγής, έχοντας διασώσει (;) το αγωνιστικό του προφίλ. Εξ ου και χθες τόνισε αρκούντως εμφατικά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει "ούτε χιλιοστό πίσω" σε εξωφρενικές απαιτήσεις των "νεοφιλελεύθερων του ΔΝΤ". Ανάγνωσε μάλιστα ως εξόχως νικηφόρα τη συμφωνία των όρων του τρίτου μνημονίου, ανακαλύπτοντας ετεροβαρή υπέρ της χώρας, μέτρα, τα οποία το ΔΝΤ έχει εμφανή δυστοκία να καταπιεί. 

Μέσα σε όλο τούτο το αφηγηματικό σκηνικό, προστίθεται και ο εσωτερικός "εχθρός", δια πάν ενδεχόμενο: Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε, που προκειμένου να επανέλθει στην καρέκλα της εξουσίας, φέρεται εχθρικά προς τη χώρα ενώ ταυτίζεται άλλωστε ιδεολογικά με την ατζέντα του Ταμείου. 

Με λίγα λόγια, η αρχιτεκτονική του εκλογικού διλήμματος εάν χρειαστεί είναι έτοιμη και το επόμενο διακύβευμα είναι: Με εμάς που αντιστεκόμαστε στη διάλυση της κοινωνίας ή με τους άλλους που την επιδιώκουν. 

Έχει ενδιαφέρον, ότι από το "κάδρο" των εσωτερικών εχθρών, έβγαλε τη Φώφη Γεννηματά, κάνοντας ειδική μνεία στην κριτική στάση που τήρησε απέναντι στις διαρροές του Ταμείου, απέναντι από αυτό. 

Και το χρέος;

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο στοίχημα της συζήτησης για το χρέος, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά χθες, ομολόγησε ότι είναι εξαιρετικά "ασύμφορη" η περίπτωσή της. 

Και τούτο, διότι αναφερόμενος στη στήριξη του ΔΝΤ για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι με τους όρους που γίνεται (θέτοντας δηλαδή ως προϋπόθεση διαλυτικά για την κοινωνία μέτρα), ευχαριστεί θερμά, μα ...δεν θα πάρει. 

ανέσυρε μάλιστα την ευρωπαϊκή δέσμευση για το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γνωρίζοντας φυσικά πως οι νέοι σύμμαχοί του ( αλλάζει με ρυθμό ιλιγγιώδη συμμάχους ο πρωθυπουργός) δεν θέλουν ούτε να ακούν για το ζήτημα τούτο. Το υπενθύμισε - και χθες- ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, άλλωστε.

Όπερ πρακτικά σημαίνει, ότι εγκαταλείπεται και επισήμως (ρητορικώς δεν πρόκειται) η "μάχη" των "μαχών" για την οποία ωρυόταν προεκλογικώς τε και μετεκλογικώς ο πρωθυπουργός για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Τώρα, νυν υπέρ πάντων, ο αγών για το κλείσιμο όπως-όπως της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου, ως είπε, θέτοντας και το χρονικό ορόσημο. 

Άλλως, από τα μαξιμινά συρτάρια θα ανασυρθούν ιστορίες για εχθρούς (και αγρίους) και οι κάλπες θα ανοίξουν ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: