Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Δεν βγαίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα τον Ιούνιο

Έκτακτη σύσκεψη για τα ταμειακά διαθέσιμα πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο η Κυβέρνηση θα καταβάλει 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (τα 459 εκατ. ευρώ αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ.

Το Μάρτιο πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ.

Αν και οι πιστωτές λένε πως η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα έως και τον Ιούνιο, χωρίς να ξεμείνει από ρευστό, από τη σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περασμένη Παρασκευή προέκυψε πως η υφιστάμενη ρευστότητα δεν επαρκεί να καλύψει και τον Ιούνιο.

Έτσι γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεδομένου ότι εάν δεν υπάρξει λύση πιθανόν να αθετηθούν ξανά υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, όπου πρέπει να καταβληθούν στο Ταμείο 306 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο 459 εκατ. ευρώ, ή ακόμη και προς την ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, που τον Ιούλιο θα πρέπει να λάβουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που διακρατούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: