Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αξιολόγηση στον αέρα- Ante portas το εφιαλτικό 2015

Της Νίκης Ζορμπά

Η ιστορία μπορεί να είθισται να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, εν προκειμένω όμως με τις εξαιρετικά νωπές μνήμες του περσινού καλοκαιριού και της βαρουφάκειας διαπραγμάτευσης, η γνωστοποίηση νέου γύρου πολιτικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Στρασβούργο, προκάλεσε ανησυχία ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. 

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, η αξιολόγηση "στον αέρα", το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε κατάθεση ασφαλιστικών και φορολογικώννομοσχεδίων, κινούμενο στα όρια της μονομερούς ενέργειας και ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται εκτάκτως σήμερα το Παρίσι για να συναντήσει το απόγευμα τον γάλλο πρόεδρο ζητώντας του στήριξη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί τη βάση των ελληνικών αιτημάτων. 

Οι ομοιότητες με τα περιστατικά του περσινού καλοκαιριού αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, παρά την καθησυχαστική εικόνα που προσπαθεί ακόμη μια φορά να μεταδώσει το Μαξίμου. 

Επιστροφή στο '15

Η κατάθεση των νομοσχεδίων, δεν είναι μονομερής ενέργεια, λένε, διότι θα περιλαμβάνει μόνον τα συμφωνημένα με τους Θεσμούς, μέτρα και θα υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.

Το ΔΝΤ, έχει διαμηνύσει δια κύκλων του πως εκλαμβάνει την κίνηση αυτή ως μονομερή ενέργεια ενώ ο ευρωπαίος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί,συνέστησε ψυχραιμία και επανέφερε εμμέσως στο τραπέζι -έστω και δια "αφορισμού- το περσινό σενάριο περί Grexit. Πρέπει να αποφευχθεί είπε ενδεχόμενο να ξανανοίξει η σχετική συζήτηση, πρόσθεσε. 

Ούτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ πάντως τα πνεύματα είναι ήρεμα. Η απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, η οποία εκφράζεται - ως συνηθίζει- με κινήσεις υψηλού ρίσκου οσάκις στριμώχνεται, προκάλεσαν τη σφοδρή ανησυχία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Δια της σελίδας του στο Facebook, ο κ. Παπαδημούλης, έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου, σχολιάζοντας: "Οι διαφορές με τους Ευρωπαίους δανειστές για να "κλείσει" επιτέλους η αξιολόγηση είναι γεφυρώσιμες. Δουλειά και συμμαχίες. Όχι σπασμωδικότητα".

Ενώ νωρίτερα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε: "ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων στην διαπραγμάτευση. Το είπε και ο Τόμσεν. Το όριο της 22ας Απριλίου, δεν πρέπει να χαθεί. 

Το όριο της 22ης Απριλίου όμως, εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου, μοιάζει ήδη να έχει χαθεί. Πλέον, εντός του κυβερνητικού νυμφώνος, εντείνονται οι ψίθυροι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτευχθεί - εάν όλα κυλήσουν ομαλά σε πείσμα των ανησυχητικών εξελίξεων- το νωρίτερο, σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του Απριλίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Φεύγει ο Τσακαλώτος;

Κατά τα λοιπά, αίσθηση προκάλεσε και η σε προσωπικό τόνο αναφορά τουυπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τους κκ Κατρούγκαλο και Σταθάκη, πως ο ίδιος δεν πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που να προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου. Το πεδίον τούτο, συζητείται πλέον ότι μπορεί και να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των αλλαγών και στα του οίκου της Οικονομίας. ήτοι, την αποχώρηση του ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Στο δια ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα μεταβαίνει στον F. Hollande, από τον οποίο αναμένει ισχυρή πολιτική στήριξη. Οψόμεθα εάν θα την λάβει αφενός και σε τι θα του χρησιμεύσει, αφετέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: