Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Περικοπές στο δημόσιο και φόροι στα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά

Η ρήτρα που ζήτησαν οι θεσμοί για 3 δισ. ευρώ περίπου μέτρα έως το 2018 (σ.σ. πλέον των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ) που θα ενεργοποιηθούν εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, δεν είναι καινούρια. Υπάρχει ήδη στις προτάσεις των μνημονίων που είχαν στις "βαλίτσες" τους οι επικεφαλής των Θεσμών στην τελευταία τους άφιξη στην Αθήνα.

Όπως έγραφε το Κεφάλαιο του προηγούμενου Σαββάτου, οι κοινοτικοί θεσμοίμε βάση τα κείμενα για την επικαιροποίηση του μνημονίου (MOU) ζητούν ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση να λάβει
όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα θεωρηθούν αναγκαία αν αλλάξουν οι συνθήκες. Η ρήτρα αυτή προς το παρόν όμως δεν περιλάμβανε ανάλυση μέτρων.

Ωστόσο, θυμίζουν διαπραγματευτικές πηγές, ότι ανάλογη υποχρέωση υπήρχε και σε προηγούμενα μνημόνια. Και από το πόσο αναλυτική και δεσμευτική θα είναι στο τελικό κείμενο του μνημονίου, θα καθοριστεί και το πόσο θα δεσμεύει την χώρα τα επόμενα χρόνια, εντός και εκτός μνημονίου (σ.σ. λήγει θεωρητικά το καλοκαίρι του 2018).

Στα ίδια κείμενα υπάρχουν, μάλιστα, και άλλες ρήτρες που διαμορφώνουν το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής: ρήτρα μη νομοθέτησης εάν δεν συμφωνούν οι τέσσερις Θεσμοί σε μία μεταρρύθμιση (σ.σ. η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νομοσχέδια εντός της εβδομάδος), αλλά και πολιτική δέσμευση για πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή που θα ξεπερνά το όριο του μνημονίου...

Το πακέτο των 3 δισ. ευρώ

Όσο για το περιεχόμενο των μέτρων των 3 δισ. ευρώ, ουσιαστικά -όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές- θα τροφοδοτηθεί με όσα η κυβέρνηση "διώχνει" από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, όπως είναι οι φόροι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αλλά -κυρίως- οι παρεμβάσεις στο δημόσιο. 

Σημειώνεται ότι οι Θεσμοί δίνουν έμφαση σε περικοπές δαπανών έως 1,2 δισ. ευρώ. Αυτές ζητούνται να προκύψουν από 3 πηγές:

-κατά 400 εκατ ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) από το μισθολόγιο μέσα από παρεμβάσεις στον αριθμό των εργαζομένων, στα επιδόματα και τα ειδικά μισθολόγια,

-κατά 400 εκατ ευρώ περίπου (0,2% του ΑΕΠ) από τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και

-κατά 0,1- 0,3% το 2017-2018 από την ανασκόπηση δαπανών που θα κάνει το ΓΛΚ.

Η επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

Από σήμερα ξεκινά η έλευση των επικεφαλής των 4 θεσμών στην Αθήνα, όπως προαναγγέλθηκε από την Ουάσιγκτον, ενώ αύριο αναμένεται η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με το βλέμμα στην συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ την Παρασκευή. Αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν αποκλείεται νέος γύρος την άλλη εβδομάδα και νέο -έκτακτο- Eurogroup.

Η ελληνική αποστολή που μετείχε στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο επέστρεψε στην Αθήνα, έχοντας λάβει μεν δεσμεύσεις περί προσπάθειας ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά με σαφέστατη τη διαπίστωση ότι παραμένει το χάσμα στις θέσεις των δανειστών για το ύψος των μέτρων, για την ανάγκη παρεμβάσεων στο χρέος και για τις αντοχές της οικονομίας.

Χθες, πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσηςσημείωναν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές. Και ως σημείο σύγκλισης ανέφεραν την προσπάθεια για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

Ως κόκκινες γραμμές (για τις οποίες υπάρχει όπως ανέφεραν ενισχυμένη κατανόηση) ανάδειξαν το αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Έγινε όμως λόγος από τις κυβερνητικές πηγές και για διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει τα περαιτέρω μέτρα που "θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018". Όπως αναφέρουν, η πρόταση προβλέπει ότι "μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%".

Πάντως, το μνημόνιο δεν προβλέπει μόνο τελικό στόχο για το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά ετήσιους στόχους και μένει να φανεί αναφέρουν αρμόδιες πηγές πως και αν θα διαμορφωθεί η "ρήτρα" σε ετήσια βάση και τι θα σημαίνει σε σχέση με το χρέος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: