Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από τέσσερα σοβαρά ζητήματα: Τρία εσωτερικά κι ένα εξωτερικό που μοιάζει πιο επικίνδυνο. Στο σύνολο τους αυτοί οι «τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης» θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στην κοινότητα αναφέρει το Global Research.

Το πρώτο πρόβλημα της ΕΕ είναι η διάσπαση σε δυτική και ανατολική Ευρώπη μετά τη διάσπαση σε βορρά και νότο. Αυτή η τελευταία προκλήθηκε με την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας και άλλων προτεσταντικών χωρών που θέλουν να επιβάλλουν στον καθολικό και ορθόδοξο νότο.

Το κύμα των προσφύγων έφερε στην επιφάνεια τις υπάρχουσες αντιθέσεις μεταξύ ανατολής και δύσης στην περιοχή. Η ανατολική Ευρώπη ενώθηκε στην ΕΕ για να κερδίσει οφέλη και όχι υποχρεώσεις ενώ η δυτική της οφείλει τα μέσα για να εξαφανίσει την οικονομική και κοινωνική υστέρηση που προκάλεσε το «σιδηρούν παραπέτασμα», αναφέρει το Global Research.

Η δεύτερη απειλή για την ΕΕ είναι η έκπτωση της δημοκρατίας και η υποταγή της ανατολικής Ευρώπης στον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Όλη η περιοχή βρίσκεται υπό «εξέγερση» κατά των ευρωπαϊκών αξιών: Αλληλεγγύη, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν ελάχιστες χώρες που η δεξιά και τα ξενοφοβικά κόμματα δεν πήραν κεφάλι από την κρίση του 2008. Επιπλέον στις επόμενες εκλογές μια αλλαγή προς τα δεξιά θα εμφανιστεί σε όλη την ήπειρο ακόμη και σε χώρες που ήταν παράδειγμα ανοχής και συνοχής όπως οι σκανδιναβικές και οι Κάτω Χώρες.

Το τρίτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και είναι σαφές για όλους είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέβη τους κανόνες της για να κάνει εξαίρεση στη Βρετανία προκειμένου να συνεχίσει να είναι μέλος της. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα έχει επιτυχία, αναφέρει το Global Research. Αν η Βρετανία φύγει, θα είναι μια τεράστια απώλεια για τις Βρυξέλλες και η υπόθεση του Λονδίνου θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που θα θελήσουν να ακολουθήσουν στην έξοδο.

Ο τέταρτος κίνδυνος για την ΕΕ είναι εξωτερικός: Η μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης για τον κόσμο. Το 1900 η περιοχή αποτελούσε το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο τέλος αυτού του αιώνα σύμφωνα με τα προγνωστικά το ποσοστό θα πέσει στο 4%. Αυτή η τάση θα ακολουθηθεί συνεπώς από εκμηδένιση της σημαντικότητας της ΕΕ για το υπόλοιπο του κόσμου, καταλήγει το Global Research.

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: