Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Βυθίζεται στο χρέος η Σαουδική Αραβία, αντιμέτωπη με ταμειακά ελλείμματα

Η στιγμή που η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, είναι κοντά δήλωσε Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.

«Η Σαουδική Αραβία λειτουργεί μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού των 15 έως 20% του ΑΕΠ, και στεγνώνει τα συναλλαγματικά αποθέματά της," είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν ο Αμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών James D. Savage

Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το Ριάντ θα ξεμείνει από μετρητά μέσα σε πέντε χρόνια και στη συνέχεια "θα πάει βαθιά στο χρέος."

Τον Φεβρουάριο, το πρακτορείο αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας πως η πτώση των τιμών του αργού εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν ένα πλήγμα για τον προϋπολογισμό του βασιλείου. Η S & P αναθεώρησε επίσης τη μέση αύξηση στο 2016-2019, από 3% σε 2%. Με τη σειρά της, η Moodys Investors Service σχετικά με την αναθεώρηση έθεσε πρόσφατα το Ριάντ σε πιθανή υποβάθμιση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να δανειστεί μέχρι και 8 δισεκατομμύρια δολλάρια από τις διεθνείς τράπεζες και, επίσης, θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από ξένες τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για το δάνειο, το οποίο θα είναι μεταξύ $ 6 και $ 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές της The Wall Street Journal.

Το βασίλειο εξετάζει επίσης να αύξησει δισεκατομμύρια από διεθνή ομόλογα και μετά να εξασφαλίσει δάνειο.

Το δάνειο από ξένη τράπεζα θα είναι το πρώτο σε διεθνή δανεισμό της Σαουδικής Αραβίας σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με το άρθρο.

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: