Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Συντάξεις: Ένα διαστροφικό σχέδιο ετεροχρονισμού

Του Γιώργου Λακόπουλου 

Μειώνονται οι συντάξεις όπως λέει η αντιπολίτευση; Ή πρέπει να περιμένουμε την αύξησή τους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Και τα δυο: θα αρχίσουν να μειώνονται και αφού μειωθούν αρκετά θα αρχίσουν να αυξάνονται. Κατανοητό; Μάλλον όχι ε; Ευλόγως. 

Στη θέση της μεταρρύθμισης που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα η κυβέρνηση βάζει την πολιτική διαχείριση της μη μεταρρύθμισης, με ένα διαστροφικό σχέδιο ετεροχρονισμού των συντάξεων: διατηρεί αυτές που καταβάλλονται σήμερα, πετσοκόβοντας αυτές που θα αρχίσουν να καταβάλλονται αύριο. 

Θέλει να έχει το σκύλο χορτάτο. Να καλυφθεί η τρόικα σε ό,τι αφορά το 2016. Δεν βρίσκει σημερινούς πόρους, βρίσκει όμως τρόπο μεταφοράς των μελλοντικών για να κλείσουν οι σημερινές τρύπες. Αυτές που ανοίγει στο μέλλον θα καλυφτούν με γενική ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των συντάξεων όταν έλθει η ώρα. 

Θέλει και την πίτα αφάγωτη. Να πιστέψουν οι εικαζόμενοι-, κατά τις αναλύσεις των θεωρητικών της- ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πληγούν άμεσα. Όταν θα έλθει η ώρα να πληγούν θα παρηγορηθούν με την εξίσωση των πάντων.

Με αυτό το περίεργο σύστημα προβάλει ότι λύνει το ασφαλιστικό με οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση των ταμείων σε ένα. Όπως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ενοποίησης είναι η ώθηση του συνόλου των συντάξεων προς το δάπεδο της εθνικής σύνταξης, όχι η ενδεχόμενη μείωση των γραμματειακών δαπανών.

Στην πράξη το σχέδιο θα οδηγήσει στην απώλεια πόρων καθώς ορισμένες ρυθμίσεις του οδηγούν στην επιλεκτική ασφάλιση, ή ενισχύουν την τάση προς την εισφοροδιαφυγή και τη στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα. Ωραίες αριστερές ιδέες. 

Το απίστευτο είναι ότι ενώ το ασφαλιστικό σύστημα περιμένει την επιβίωσή του από την ανάπτυξη, το κυβερνητικό σχέδιο βάζει ένα προσθετό εμπόδιο στην ανάπτυξη με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αυτό με το σειρά του θα οδηγήσει σε ένα ακόμη θαύμα: εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα μειωθούν και οι μισθοί, ή τα μεροκάματα, καθώς θα απορροφήσουν την αύξηση που δεν αντέχουν οι εργοδότες.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να ενοχλούν την κυβέρνηση αρκεί να γίνει η δουλειά: να καλυφτούν οι τυπικά οι απαιτήσεις της τρόικας και να τη βγάλει η κυβέρνηση για ένα εξάμηνο ακόμη και μετά βλέπουμε. Ως τότε η επικοινωνιακή γραμμή είναι: φορτώστε τα όλα στην αντιπολίτευση.

Η Όλγα Γεροβασίλη έβαλε το πιο βλοσυρό της χαμόγελο για να διακηρύξει "δεν δικαιούσθε για να ομιλείτε". Κατά τη λογική της αφού επί των ημερών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχαν περικοπεί συντάξεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμφωνήσουν και στην περικοπή συντάξεων επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέν θα έλεγε: "Aναρωτιέμαι αν κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν, ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: