Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

«LE CHOC»! Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει την ιστορική νίκη της Λεπέν

«Σοκ»: Με το μονολεκτικό αλλά δυνατό αυτό τίτλο δύο γαλλικές εφημερίδες επιχειρούν να περιγράψουν το αποτέλεσμα της κάλπης, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία μετά το μακελειό στο Παρίσι από τζιχαντιστές. 

Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν πριν από πέντε χρόνια, στις εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς του Γάλλου προέδρου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Σοκ» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιούν η Le Figaro και η Humanite ενώ η Liberation προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της «Πλησιάζει» καθώς σε 18 μήνες είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στη χώρα.

Ενδεικτικό της μεγάλης και ιστορικής νίκης του Εθνικού Μετώπου είναι ότι στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών κατέγραψε πρωτιά σε έξι από τις συνολικά δεκατρείς περιφέρειες.

Μεγάλη ήταν και η προσωπική νίκη της Μαρίν Λεπέν και της ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, οι οποίες κέρδισαν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.
Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit poll, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα» ενώ, όπως είπε, «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ποσοστά έως και 30%, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι το πρώτο κόμμα χωρίς ανταγωνισμό».

Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει τακτική συμμαχία με την αριστερά κατά το δεύτερο γύρο».

Όπως είπε, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες τους, ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Από την πλευρά το Σοσιαλιστικό κόμμα περνά στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας ότι αποσύρει τους υποψηφίους του τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d” Azur, PACA) στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός «ρεμπουμπλικανικού φράγματος», που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: