Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Ο χρόνος για το 1 δισ. τελειώνει - νέα μέτρα "αποκαλύπτονται"

Της Δήμητρας Καδδά

Ιδιαίτερα "συμπυκνωμένες" χρονικά αλλά και δύσκολες διαχειριστικά, πολιτικά και κοινωνικά παρεμβάσεις καλείται να κάνει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να φτάσει στους δύο επόμενους στόχους που έχει και η ίδια θέσει: στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, αλλά και στη διευθέτηση του χρέους. 

Η ολοκλήρωση των δεύτερων προαπαιτούμενων ώστε να έρθει "ομαλά" το 1 δισ. ευρώ, πρέπει –βάσει των αποφάσεων των δανειστών– να καταστεί εφικτή το αργότερο πριν τα Χριστούγεννα και πλέον το πακέτο περιλαμβάνει και το εργασιακό. Επιπλέον, τουλάχιστον 4 μεγάλα "αγκάθια" ορθώνονται στον δρόμο για τις... λελογισμένες παρεμβάσεις στο χρέος: μέτρα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα στο... διηνεκές, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η κυβέρνηση χθες, μετά από 3ωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ μεταξύ άλλων οριστικοποίησε τις θέσεις της στο πεδίο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο λόγος για το βασικότερο ίσως μέτωπο των δεύτερων προαπαιτούμενων που πρέπει να κλείσουν χωρίς –νέα– χρονοκαθυστέρηση. 

Ο χρόνος

Στις 18 Δεκεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα, λήγει ο χρόνος που έχουν δώσει (με βάση την απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου και του EWG της 26ης Νοεμβρίου) οι δανειστές για το 1 δισ. ευρώ των 2ων προαπαιτούμενων. Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το Capital.gr βάσει της αρχικής απόφασης του ESM, οι δανειστές, είχαν βάλει ως χρονικό όριο για να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ των υποδόσεων την 30ης Νοεμβρίου (σ.σ. τα 2 δισ. ευρώ εξοφλήθηκαν), προεξοφλώντας από τον Αύγουστο καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και σύμφωνα με ερμηνεία που έδιδαν τότε κοινοτικές πηγές, η εκταμίευση των ποσών αργότερα θα συνδεόταν με πολιτικές αποφάσεις παράτασης, όπως αυτή που ελήφθη από τους ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα νέα "αγκάθια"

Σύμφωνα με διάγραμμα που παρουσίασε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Declan Costello στο συνέδριο "Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας" τα δεύτερα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν και το εργασιακό (που προς το παρόν δεν ήταν γνωστό ότι αποτελεί μέρος τους). Στο ίδιο διάγραμμα ως μέρος των προαπαιτούμενων στο οποίο έδωσε ειδική έμφαση ήταν το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, ο ΑΔΜΗΕ, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Μάλιστα ειδικά τα κόκκινα δάνεια τα συνέδεσε άρρηκτα ο έτερος εκπρόσωπος των θεσμών (EKT) Rasmus Rüffer στην ίδια εκδήλωση, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χαρακτήρισε μεν αβάσιμες τις ανησυχίες για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση, αλλά πρόσθεσε πως οι εισπρακτικές πρακτικές των τραπεζών, "θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και ακόμη αυτό δεν έχει διασφαλιστεί". Ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια "εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα", και ότι η εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπισή τους, είναι το σημείο - κλειδί.

Η πρώτη αξιολόγηση για το χρέος

Στην αρχή του 2016 "θα επανέλθουμε" είπε ο κ. D. Costello χθες για την πρώτη αξιολόγηση παρουσιάζοντας πίνακα με 4 προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί, προκειμένου να αρχίσει "η αναδιάρθρωση του χρέους": το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη διασφάλιση πλεονασμάτων και μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα έκανε σαφές ότι η αναδιάρθρωση του χρέους που πρέπει να στοχεύει στις μεγάλες λήξεις από το 2020 και μετά έχει ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και να μείνει συνεπής στις πολιτικές της και η "συνέπεια" συνδέεται με πρωτογενή Πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά τα οποία θα πρέπει να έρθουν – παράλληλα με το ασφαλιστικό – στον νέο πολυετή προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο).

Η ελληνική πλευρά πάντως θέτει δια στόματος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου το θέμα χρέος επιτακτικά στα τραπέζι με στόχο την διευθέτησή του έως τον Μάρτιο, ενώ ο Γ.Γ.  Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκηςανέφερε στο ίδιο συνέδριο ότι υπάρχουν πολιτικής φύσεως εμπόδια αλλά και ότι η ευρωζώνη προσπαθεί πραγματικά να βρει άφεση αμαρτιών από τις επιλογές της και χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Επόμενοι σταθμοί

Μετά την ολοκλήρωση της "μίνι" καθόδου των θεσμών στην Αθήνα, ο επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Αμέσως μετά προσδιορίζεται η έλευση των θεσμών στην Αθήνα (7-8 Δεκεμβρίου), ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια κλείνουν ραντεβού ήδη για την προσεχή Δευτέρα.

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το κείμενο που προσυπέγραψαν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG), προβλέπει την έγκριση του τελικού πακέτου των 13 παρεμβάσεων από τους θεσμούς έως τις 11 Δεκεμβρίου προκειμένου να κατατεθεί ο νέος εφαρμοστικός στη Βουλή. 

Στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια, η εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε, οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. Επίσης περιέχεται το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις, το νέο χωροταξικό πλαίσιο, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά, σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ, δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις και η εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: