Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Και στο βάθος το σχέδιο Schäuble

Του Γιώργου Κράλογλου

Το 2016 η Ελλάδα δεν θα στέκεται σε ευρωπαϊκά πόδια εάν ο Τσίπρας στηρίζεται μόνο στα δικά του. Για τους δανειστές γίναμε ήδη τσιμπούρι της Ε.Ε. και ας μιλάει για πανηγύρια ο Τσακαλώτος. Ο Τσίπρας ψάχνει ναυαγοσώστη αλλά επειδή βρίσκει μόνο τον Schäuble, με μοναδικό "σωσίβιο" το grexit, πιάνεται τώρα από τα "μαλλιά" των μεταρρυθμίσεων. 

Τι κάνει δηλαδή ο Τσίπρας για να σκεπάσει τα χάλια μας στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων του
τρίτου μνημονίου που ο ίδιος προκάλεσε και ο ίδιος υπέγραψε.

Βάζει στην άκρη την διαπραγμάτευση και φτιάχνει για τον λαό ένα καινούργιο παραμύθι με πρίγκιπες, παλικάρια, νεράιδες και μάγους. 

Μιλάει για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που θα μείνουν (λέει) στην ιστορία ώστε οι απόγονοι να θυμούνται τον Τσίπρα...

Θα αλλάξει, υπόσχεται, την λειτουργία του κράτους με σύγχρονη διοίκηση. Θα φτιάξει το σύστημα υγείας για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Θα αναμορφώσει τις εργασιακές σχέσεις και θα πατάξει την ανασφάλιστη εργασία. Και θα εξαφανίσει από την Ελλάδα την διαφθορά... όπως εξαφάνισε το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. 

Τι δεν μας λέει ο Τσίπρας για να καταλάβουμε και εμείς που δεν μιλάμε την αριστεράν... και χρειαζόμαστε μετάφραση. 

Πως θα τα ταιριάξει όλα αυτά (ειδικά τα περί υγείας και επανίδρυσης του κράτους) με τον προϋπολογισμό που είναι υποχρεωμένος να καταθέσει μέσα σε ένα 10ήμερο και έχει ήδη σχηματοποιηθεί.

Πως θα περάσει τα έξοδα στους δανειστές οι οποίοι όχι μόνο θα αγριέψουν αλλά θα χαλάνε τον κόσμο στην εφαρμογή του μνημονίου όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση χάρη της οποίας κρατάνε χαμηλούς τόνους. 

Αλλά και αν υποθέσουμε ότι οι "ιστορικές μεταρρυθμίσεις" Τσίπρα αφορούν την υπόλοιπη θητεία του στην κυβέρνηση έχει και πάλι πρόβλημα. 

Για να σκίσει το τρίτο μνημόνιο... πρέπει από το 2016 μέχρι το 2019, που ολοκληρώνει τετραετία, να παρουσιάζει ετησίως πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. 

Άρα με υποχρεωτική ανάπτυξη, έστω και με μικρά ποσοστά, από το 2016 και με προκαθορισμένα πλεονάσματα πως θα βρεις λεφτά να φτιάξεις κράτος και για να εξασφαλίσεις έστω και ασπιρίνες στους ασφαλισμένους. 

Παρ' όλα αυτά ο Τσίπρας παρήγγειλε στους υπουργούς του να ετοιμάζονται για ιστορικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητες από το μνημόνιο, "...οι οποίες (είπε) επιτυγχάνονται, όπως και στην διαπραγμάτευση συνομιλώντας με τους εταίρους και χτίζοντας συμμαχίες.

Αλλά οι "σύντροφοί" του στην Ευρώπη ακούνε Τσίπρα και (εκτός από εντολές για το τρίτο μνημόνιο) γυρνάνε από την άλλη. 

Η Μέρκελ παρέπεμψε τον Τσίπρα στον Schäuble όταν της ζήτησε να βάλει πλάτη στους πλειστηριασμούς. 

Ο Γιουνκέρ δεν έβγαινε στο τηλέφωνο μέχρι να δει τι θα του πει η Μέρκελ. 

Και ο Τσακαλώτος τα "βρήκε" μόνο με τον Γάλλο συνάδελφό του Sapin η γνώμη του οποίου ακούγεται μεν αλλά δεν μετράει... από μόνη της. 

Αλλά παρατράγουδα δεν είναι μόνο τα χθεσινά και τα προχθεσινά στο Eurogroup.

Πριν λίγες εβδομάδες ο, κατά τα άλλα, "κολλητός" του Τσίπρα Ιταλός Πρωθυπουργός Ματτέο Ρένζι δήλωνε "...η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει το 60% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της Ελλάδας άσχετα αν ο Τσίπρας το μετέτρεψε σε ΝΑΙ...".

Τι άλλο να ακούσουμε για να αντιληφθούμε την απομόνωση του Τσίπρα και της Ελλάδας από το γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα δεχθούμε όμως ως λύση για την Ελλάδα, έστω και αν είμαστε στον γκρεμό, το σχέδιο Schäuble που μοιάζει για τελευταίο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ (αν δεν συμπίπτει και με plan B του Τσίπρα...).

Η πρώτη απάντηση μου ήρθε από τον αυστηρά αντικειμενικό σχολιαστή Alex 1966, με επισήμανσή του στο χθεσινό μου σημείωμα. Διαβάστε την.

Προετοιμάζεται ο εμφύλιος κ. Κράλογλου, μην θορυβείστε. Επειδή έχουμε από καιρό ξεπεράσει το σημείο όπου με 3-4 πράγματα θα μπορούσαμε να επανέλθουμε ως κοινωνία σε κάποια κανονικότητα, οι πολιτικοί (οι ιθύνοντες νόες και 2-3 μεγαλοσύμβουλοι) το κατάλαβαν και προετοιμάζουν τη χώρα για τον εμφύλιο. Όχι, δεν θα σφαγούν χιλιάδες γυναικόπαιδα με το αίμα να ρέει. Απλά θα γίνει κάποιας μορφής πραξικόπημα το οποίο θα "πηγάζει απ" τις ανάγκες του λαού". 

Ακόμα και σήμερα να ομονοήσουν έξαφνα όλα τα κόμματα, το κακό έχει γίνει. Τα μυαλά έφυγαν, οι επιχειρήσεις το ίδιο, οι Έλληνες δεν γεννούν. Η χώρα θα σέρνεται στην ανυποληψία και τη μετριότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Και το χειρότερο; Χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα απ' το παρελθόν, χωρίς να έχει εκριζώσει τα φαινόμενα που την έφεραν εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: