Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Γενικευμένο και χωρίς… εξαιρέσεις το "σφαγείο" στις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ακόμα και η τελευταία "κόκκινη γραμμή" του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές σε σχέση με τις συντάξεις έχει πέσει.

Ζητούμενη πλέον είναι η "ελάχιστη δυνατή μείωση των συντάξεων" και όχι πια η "διάσωση των συντάξεων κάτω των 1000 ευρώ", "η μη –οριζόντια μείωση των συντάξεων" πόσο μάλλον η μη- μείωση γενικότερα των συντάξεων, για να μην μιλήσει κανείς για την … επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αποτελούσε δέσμευσης της πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια μεριά τα μέτρα τα οποία έχει περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα (πχ νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων, κατάργηση πρόωρων) και από την άλλη τα μέτρα τα οποία προβλέπει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (πχ μείωση επικουρικών, ΕΚΑΣ) και οι γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού στο οποίο έχει καταλήξει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ουσιαστικά δεν αφήνουν καμία κατηγορία νυν και αυριανών συνταξιούχων αλώβητη.

Όλοι οι συνταξιούχοι εμμέσως έχουν ήδη χάσει μέχρι και το 3% των αποδοχών τους λόγω των νέων παρακρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τη βασική τους σύνταξη να μειώνεται κατά 20% και να χάνουν ταυτόχρονα το ΕΚΑΣ. Οι υψηλο - συνταξιούχοι θα χάσουν έως και το 20% των κύριων συνταξιούχων τους με βάση τα σενάρια για τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και το 6-7% των επικουρικών συντάξεων τους. Όποιος τολμήσει να βγει νωρίτερα από τα νέα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης θα χάσει έως και το 40% της σύνταξής τους. Αλλά και όποιος "βγει" στην …ώρα του σύνταξη θα χάσει έως το 15% των προσδοκώμενων αποδοχών του βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Πιο αναλυτικά:

- Η αρχή των νέων οριζόντιων –έστω και δεν κατανομάζονται ως τέτοιες- μειώσεων έγινε με την αύξηση της εισφοράς σε όλες τις σημερινές κύριες συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% και την επιβολή εισφοράς 6% σε 1,2 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις τις οποίες παίρνουν περίπου οι μισοί συνταξιούχο της χώρας.

- Όλοι οι ασφαλισμένοι -με μικρές εξαιρέσεις (πχ όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012)- θα υποστούν τη μεταβατική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης μέχρι το 2022, η οποία ανατρέπει ντε φάκτο κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με 35 χρόνια ασφάλισης, μαζί και τα άγρια πρόστιμα που αφορούν όσους "βγουν" νωρίτερα από τα προβλεπόμενα όρια στη σύνταξη (σε 6% ετησίως συν 10% ανέρχεται το "πέναλτι")

- Ακόμα και αν αιτηθούν εντός των νέων ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οι παραπάνω ασφαλισμένοι τη σύνταξη τους θα τη δουν έως και 15% μικρότερη με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που προσδιορίστηκε επακριβώς με τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του νόμου 3863/2010 για το δημόσιο (σ.σ. για τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται εντός των ημερών).

- Ο,τι σύνταξη και αν λάβουν τελικά οι μελλοντικοί, αλλά και ο,τι σύνταξη παίρνουν οι νυν συνταξιούχοι θα ανατραπεί από το νέο Ασφαλιστικό στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση μιας και το ΕΚΑΣ που παίρνουν πάνω από 300.000 συνταξιούχοι (ή το 1/8 του συνόλου) θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2019 αρχής γενομένης το 2016 που θα το χάσει το 20% των μέχρι τώρα δικαιούχων του. 

- Το επικρατέστερο σενάριο το οποίο όπως - όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν - έχει στα χέρια της η κυβέρνηση –ειδικά σε περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν μία γενναία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών- προβλέπει, παράλληλα μείωση της βασικής σύνταξης (μέσω της "Εθνικής Σύνταξης" ) κατά 20% και "πλαφόν" στα ποσοστά αναπλήρωσης το 60%, όπως είχε δημοσιεύσει το Capital.gr, το οποίο θα τσακίσει τις κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Σ ΄ αυτήν την περίπτωση θα πληγούν 600.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη (ή το ¼ του συνόλου) και άλλοι 900.000 που λαμβάνουν κύριες συντάξεις άνω των 1000 ευρώ (ή το 1/3 του συνόλου).

- Στο απυρόβλητο δεν θα βρεθούν και οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες απειλούνται με μεσοσταθμικές μειώσεις 6,6% μέσω της επιβολής κατώτερης σύνταξης στα περίπου 173 ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr . To "πλαφόν" αυτό σε συνδυασμό με το "ταβάνι" των 300 ευρώ αναμένεται να πλήξει 330.000 επικουρικές συντάξεις (ή το 1/4 του συνόλου τους) κυρίως του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: