Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα στην Άγκυρα!

Την ώρα που στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τον στηρίξει στη μάχη κατά του ISIS μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι πίσω από την οποία βρίσκεται οι τζιχαντιστές, η Ρωσία «χτυπά» τα τύμπανα του πολέμου με την Τουρκία, ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Λίγο μετά τις πολεμικές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε η εντολή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας.

Στα μέτρα που θα λάβει η Μόσχα κατά της Άγκυρας θα περιλαμβάνονται το πάγωμα ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων καθώς και στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, όπως είπε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη (26.11.2015) με υπουργούς του.

Λίγη ώρα πριν από την εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είχε διαφανεί από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, που ευθεώς κατηγόρησε την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως προσπαθούν σκόπιμα να οδηγήσουν τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας σε αδιέξοδο!

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας σε αδιέξοδο», είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Και πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Κρεμλίνου πως η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια εξήγηση, μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: