Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τα προαπαιτούμενα "κλείδωσαν" αλλά η διαπραγμάτευση (ξαν)αρχίζει

Της Δήμητρας Καδδά

Με εμφανή στόχο την διασφάλιση του 1 δισ. ευρώ της δόσης που απομένει από τον Αύγουστο (συνδεδεμένη με 13 προαπαιτούμενα) και "κρυφή" επιθυμία να υπάρξει εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μνημονίου, με το βλέμμα στις αγορές, η κυβέρνηση ξεκινά -ξανά- από σήμερα την διαπραγμάτευση, σε δύο πεδία: στο εξωτερικό με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό με "αντίπαλο" την εύθραυστη κοινοβουλευτική ισορροπία των "153", στον απόηχο της, άκαρπης, συνάντησης των αρχηγών των κομμάτων το Σάββατο. 

Ο τελικός στόχος είναι η ψήφιση του νέου εφαρμοστικού νόμου έως τις 18 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία του EWG ή έστω λίγες ημέρες αργότερα.

Ενός νόμου που θα πρέπει να ενσωματώνει την τελική συμφωνία με τους θεσμούς για τα 13 προαπαιτούμενα ανάμεσα στα οποία υπάρχουν πολλά "θολά" σημεία ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις, στα κόκκινα δάνεια, στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στην "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, στα κλειστά επαγγέλματα και σε πολλά άλλα πεδία.

Οι αγορές

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ενεργή η "προσδοκία" ο εφαρμοστικός να είναι "ευρύτερος". Δηλαδή να μην περιλαμβάνει μόνο τα 13 προαπαιτούμενα αλλά και να γίνει εφικτή η εμπροσθοβαρής εφαρμογή διατάξεων που επισήμως έχουν ενταχθεί στην 1η αξιολόγηση του 2016. 

Ο λόγος για τα πεδία του ασφαλιστικού και ενδεχομένως του φορολογικού για τα οποία όπως ανέφερε το Κεφάλαιο του Σαββάτου επιχειρείται θέσπιση μέσαστον Δεκέμβριο με το "βλέμμα" στις αγορές.

Οι θεσμοί σήμερα στην Αθήνα

Επισήμως η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα προσδιορίζεται στις 7-8 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια κλείνουν ραντεβού ήδη για την προσεχή Δευτέρα.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να μετάσχουν σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο μετέχει και ο ΥΠΟΙΚ Εκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ο λόγος για τους κ.κ. Rasmus Rüffer (ΕΚΤ) και Declan Costello (ΕΕ), οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα των προθέσεων όχι μόνο για τα 13 προαπαιτούμενα αλλά – κυρίως - για τα μεγάλα μέτωπα του ασφαλιστικού και του πολυετούς προϋπολογισμού που θα οδηγήσουν στην 1η αξιολόγηση, στο χρέος και στην συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το κείμενο που προσυπέγραψαν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG) προβλέπει την έγκριση του τελικού πακέτου των 13 παρεμβάσεων από τους θεσμούς έως τις 11 Δεκεμβρίου προκειμένου να κατατεθεί ο νέος εφαρμοστικός στη Βουλή (επισήμως η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου, βάση της απόφασης του Eurogroup).

Τα 13 προαπαιτούμενα

Στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για:

- Τα κόκκινα δάνεια στο σκέλος των φορέων διαχείρισής τους. Συμφωνήθηκε να θεσπιστεί το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των φορέων αυτών αλλά και μηχανισμός στενότερης παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Οι εφαρμοστικές διατάξεις για το πτωχευτικό δίκαιο που πρόσφατα θεσπίστηκε, αλλά και οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη.

- Οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.

- Το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις .

- Το νέο χωροταξικό πλαίσιο με πιθανές βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου αλλά και καθορισμός των δασών.

- Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο του οποίου η δημόσια διαβούλευση που είχε προγραμματιστεί για χθες αναμένεται να προσδιοριστεί εκ νέου.

- Νέα αποτίμηση στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέσω της διυπουργικής Επιτροπής.

- Νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά

- Να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να παρουσιάσουν επαρκές ισοδύναμο.

- Ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Ήδη εκδόθηκε προκήρυξη για τον νέο γραμματέα και βαρύτητα θα δοθεί σε όσους έχουν εμπειρία στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει αλλά και σε θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Η θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι για δύο χρόνια, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων του θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις και οι ποσοτικοί του στόχοι.

- Δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ.

- Δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις.

- Εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ και λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: