Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Ανησυχία στις τράπεζες μετά το τρομοκρατικό "θρίλερ" στο Παρίσι

Της Νένας Μαλλιάρα

Σοβαρή ανησυχία στους τραπεζίτες για την αντίδραση των αγορών από Δευτέρα και τον αντίκτυπό της στην εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν δημιουργήσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Πρόκειται για γεγονός που αξιολογούν στην "κλίμακα" της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την άποψη ότι σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στα μέχρι τώρα δεδομένα της Ευρώπης. Έρχεται δε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ελληνική Οικονομία και τις τράπεζες, οι οποίες επιχειρούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ήδη το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ιδανικό, και όχι μόνο διότι βγήκαν μαζικά και σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα να αναζητήσουν κεφάλαια από την ίδια "πίτα" επενδυτών. Οι συνθήκες ήταν εκ προοιμίου δύσκολες γιατί η ελληνική Οικονομία και συνακόλουθα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο με τη σειρά του θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των capital controls, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή καταθέσεων. Αυτοί είναι οι "κρίκοι" της "αλυσίδας" που θα θέσει ξανά σε τροχιά το τραπεζικό σύστημα και θα το καταστήσει ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Μέχρι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, οι τραπεζίτες ανησυχούσαν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και αγωνιούσαν για το κλείσιμο συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να συνεδριάσει την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου το EWG. Πρόκειται για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, από τα οποία κρίνεται η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των 2 δισ. ευρώ που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου. Πλέον, πέρα από τις ακανθώδεις διαπραγματεύσεις με αιχμή τους πλειστηριασμούς και τα "κόκκινα" δάνεια, το κλίμα για το αναμενόμενο EWG επιβαρύνεται και από το τριήμερο πένθος στη Γαλλία και τις πιθανές επιπλοκές της τρομοκρατικής επίθεσης στις εργασίες των επιτελείων των "θεσμών" και του γαλλικού ΥΠΟΙΚ.

Υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να ολοκληρώσουν εντός της εβδομάδος που έρχεται τις διαδικασίες του book building για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών από ξένους ιδιώτες.

Χθες, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κλείνει το βιβλίο προσφορών της την Δευτέρα 16/11, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr ότι θα ήταν η πρώτη τράπεζα που θα ολοκληρώσει το book building. Το βιβλίο θα κλείσει και επιτυχώς, καθώς η τράπεζα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ύψους 1,55 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (και υπό το δυσμενές σενάριο) της Alpha Bank ανέρχεται σε 2,743 δισ. ευρώ. Μειώθηκε σε 2,563 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας. Επιπλέον μείωσή του υπήρξε κατά το ποσό του 1,011 δις. ευρώ, το οποίο απέφερε στην τράπεζα η αποδοχή της προαιρετικής πρότασης ανταλλαγής των ομολόγων της από τους κατόχους τους

Στην "κατηγορία" της Alpha Bank κατατάσσεται και η Eurobank, καθώς έχει να καλύψει τις μικρότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες (2,1 δισ. ευρώ) και υποστηρίζεται από ομάδα cornerstone επενδυτών. Ήδη την πρώτη ημέρα του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών, η τράπεζα είχε καλύψει το 60% των αιτούμενων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr. Περαιτέρω ενημέρωση από τη Eurobank αναμένεται την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, οπότε συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την τράπεζα που πρέπει να καλύψει τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα του βασικού σεναρίου του stress test, ενώ είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί την συνδρομή του ΤΧΣ για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών του δυσμενούς σεναρίου. Τα κεφάλαια που πρέπει οπωσδήποτε να καλύψει από το βιβλίο προσφορών η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνονται τελικώς σε 1,34 δισ. ευρώ, καθώς ο SSM ενέκρινε ενέργειες, ύψους 873 εκατ. ευρώ, από το πλάνο κάλυψης κεφαλαιακών ελλειμμάτων της τράπεζας, ενώ επιπλέον η τράπεζα αποκόμισε 602 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή τίτλων των ομολογιούχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το βιβλίο προσφορών την Τρίτη 17/11.

Την ίδια ημέρα αναμένεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για την έτερη τράπεζα που θα λάβει κρατική βοήθεια, καθώς έχει θέσει εκ των προτέρων τον στόχο για την κάλυψη από ιδιωτικά κεφάλαια των αναγκών μόνο του βασικού σεναρίου. Τις επιπλέον ανάγκες θα τις καλύψει αργότερα από το προϊόν της πώλησης της Finansbank.

Στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής ανέρχονται σε 1,57 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μέσω του book building καλείται να αντλήσει μόνο 600 εκατ. ευρώ, καθώς η διαφορά μπορεί να καλυφθεί από την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού. Η προαιρετική ανταλλαγή από τους ομολογιούχους έγινε αποδεκτή σε ποσοστό 86,5% και η τράπεζα αποκόμισε 691 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την ανταλλαγή του συνόλου των ομολόγων που θα γίνει υποχρεωτικά, η τράπεζα αναμένει 1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: