Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Η μεγάλη φυγή των επιχειρήσεων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επιχειρείν μετρά δεκάδες σημαντικές απώλειες τόσο σε επίπεδο πρεστίζ όσο και σε επίπεδο ουσίας. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις υπό το βάρος των προβλημάτων κυρίως στο κομμάτι του δανεισμού, προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους πρόσβασης σε τραπεζικό χρήμα επέλεξαν να μεταφέρουν εκτός των συνόρων τις έδρες τους. Είναι πολυσυζητημένες άλλωστε οι περιπτώσεις της ΦΑΓΕ, της Coca Cola, της Βιοχάλκο, οι οποίες αν και συνέχισαν κανονικά τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στη χώρα, επέλεξαν για την έδρα τους χώρες του εξωτερικού.

Βεβαίως εκτός από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους που αποτελούσαν και συνεχίζουν να
αποτελούν σημαίες του ελληνικού επιχειρείν, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls αλλά και τις επί τα χείρω αλλαγές στη φορολογία, το φαινόμενο της επιχειρηματικής μετανάστευσης έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Έτσι τα εναλλακτικά σχέδια για μεταφορά έδρας, έχουν βγει από τα συρτάρια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις εξωστρεφείς, από τομείς όπως η τεχνολογία, η μεταποίηση, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες, με τους βασικότερους προορισμούς αυτή τη στιγμή να είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έντονη αυτή κινητικότητα αφορά πλέον όχι μεγάλες εταιρείες, αλλά το μικρομεσαίο επιχειρείν και έχει οδηγήσει στην άνθιση του κλάδου των υπηρεσιών που βοηθά στην μεταφορά και εγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Προ ημερών το θέμα ετέθη σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, με γνωστή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Β. Ελλάδα να επισημαίνει: "Ρωτούν γιατί οι επιχειρήσεις φεύγουν και πάνε στη Βουλγαρία. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι δίπλα", προσθέτοντας βεβαίως τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο Έλληνας επιχειρηματίας κυρίως εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των φορολογικών βαρών και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους.

Μεταφορά έδρας

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση στην Κύπρο μια εκ των πλέων δυναμικών επιχειρήσεων του χώρου της τεχνολογίας στην Ελλάδα της Agilis. Η σχετική εισήγηση από το Δ.Σ. της εταιρείας έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ η απόφαση ελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου. Αντίστοιχη απόφαση για επαγγελματική μετακόμιση στη Βουλγαρία έχει λάβει γνωστή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή με εξειδικευμένα προϊόντα για την τροφοδοσία εστιατορίων.

Στα συρτάρια τους προχωρημένα σχέδια για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό έχουν ακόμη τουλάχιστον τρεις εισηγμένες, από το χώρο του εμπορίου, της ενέργειας και της βιομηχανίας, ωστόσο ακόμη οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές καθώς η διαδικασία λόγω χρηματιστηρίου είναι αρκετά περίπλοκη.

Ενδεικτική της κατάστασης αλλά και των προθέσεων του επιχειρηματικού κόσμου, είναι η έρευνα που έγινε τον Ιούλιο από την Endeavor Greece μεταξύ 300 επιχειρήσεων και η οποία έδειξε ότι το 23% σχεδίαζε να μεταφέρει άμεσα την έδρα του στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια, ρευστότητα και σταθερότητα. Τότε το 13% το είχε ήδη πράξει, ενώ σήμερα εάν γινόταν η ίδια μέτρηση και τα δύο ποσοστά θα εμφανίζονταν αυξημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: