Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Θα πουλάνε και θα φεύγουνε

Του Γιώργου Κράλογλου

Στον κόσμο του ο Τσίπρας. Γνωρίζει πως η τεράστια φουρνιά των προβληματικών επιχειρήσεων με "μόνιμη αποβολή" από Τράπεζες και στόχος των "κορακιών" αγοράς περιουσιών ξεπερνούν τις 10.000 (κάπου 5.000 με το λουκέτο στο χέρι) αλλά πιάνει πάλι τους ζουρνάδες Βαρουφάκη για διεθνοποίηση της κρίσης. Λες και υπάρχει χώρα να νοιαστεί για το Αφγανιστάν των Βαλκανίων.

Ούτε τον Ολάντ κατάλαβε ούτε τα καινούργια πλάγια μηνύματα Γιουνκέρ και Σόιμπλε πήρε στα
σοβαρά. Και επειδή ξεβρακώθηκε στους Γάλλους νομίζει τώρα ότι είναι σε θέση να σηκώσει τα μανίκια και να κατεβάσει πάλι τους ιθαγενείς της χώρας στο Σύνταγμα για συμπαράσταση.

Σε ό,τι αφορά τον Ολάντ η "παραγγελιά" για τους ζουρνάδες του Τσίπρα ήταν περισσότερο από ξεκάθαρη. "…Κάντε τις μεταρρυθμίσεις που υπογράψατε και μετά λέμε για τα υπόλοιπα…"

Αυτά στα Γαλλικά. Η ελληνική όμως μετάφραση λέει "Βάλτε εμπρός στον κατάλογο των 23 ιδιωτικοποιήσεων που ενδιαφέρουν και τις Γαλλικές επιχειρήσεις. Ανοίξτε τις πόρτες σε επενδυτές για τα μεγάλα ενεργειακά έργα και τις υποδομές και ίσως τα βρούμε".

Η "παραγγελιά" Γιουνκέρ και Σόιμπλε (με το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση) σε μουσική υπόκρουση από τον χορό του Ζαλόγγου... ήταν "Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή στο Grexit όταν ο Βαρουφάκης έβγαλε τα πουκάμισα και έκανε τον καμπόσο".

Η ελληνική μετάφραση λέει "Στο χέρι σας είναι να αντιγράψετε τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και να αποφύγετε να είστε Βαλκάνια της Ευρώπης για τουρίστες με βραχιολάκι. Εκτός αν προτιμάτε το Αφγανιστάν των Βαλκανίων με grexit έστω και κατά πλειοψηφία".

Και ας έλθουμε τώρα στην επιλογή Τσίπρα να βγάλει πάλι τους ζουρνάδες και να διεθνοποιήσει την ελληνική κρίση για να κοντύνει... Σόιμπλε και Γιουνκέρ.

Το 2016 θα είναι το έτος που θα σκάσει το μπαλόνι των περισσοτέρων των 10.000 επιχειρήσεων που δεν αντέχουν άλλο το στέγνωμα της ρευστότητας από τα capital controls και την Τραπεζική χρηματοδότηση καθώς η ροή πόρων των δημοσίων επενδύσεων είναι παγωμένη και θα μείνει έτσι μέχρι το 2020. Αν δεν παραταθεί ακόμη μια πενταετία.

Η ύφεση για το 2016 είναι από τώρα βεβαία στο 1,6% αλλά παίζεται για ακόμη περισσότερη ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τα λουκέτα 5.000 επιχειρήσεων, που το 2016 θα αδυνατούν να εξοφλήσουν δάνεια και χρέη, θα βγάλουν στον δρόμο άλλες 40.000 εργαζόμενους.

Ο επόμενος χρόνος θα είναι παγωμένα νεκρός από επενδύσεις αλλά και επενδυτικά σχέδια.

Οι σχεδιασμοί καφενείου, για να περνάει η ώρα, με κίνητρα και Συμβούλια Βιομηχανίας θα επιτρέψουν στις Οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων να λένε ότι επιτελούν έργο και να δικαιολογούν την ύπαρξή τους αλλά μέχρις εκεί.

Ακόμη και αν αυτές οι επί του πίνακα ασκήσεις... ολοκληρωθούν και αποφασιστούν μέτρα για να εμπιστευτεί ο επενδυτής την Ελλάδα και να εκδηλώσει ενδιαφέρον απαιτούνται δύο κινήσεις.

Φορολογικά κίνητρα σε ισχύ τουλάχιστον όπως αυτά της Βουλγαρίας. Και διαβεβαιώσεις ότι οι Τράπεζες επανέρχονται στο παιχνίδι της οικονομίας ως μηχανισμός ανάπτυξης και όχι ως μηχανή είσπραξης των απαραιτήτων για την λειτουργία και την οξυγόνωση τους.

Για να το πουν αυτό εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση θα χρειαστεί να σπάσουν οι εντός και εκτός Ελλάδος "κουμπαράδες", να ξεπεραστεί το "κούρεμα", να εμπιστευτούν οι ξένοι προμηθευτές το τέλος του grexit και να ανατραπεί η ύφεση.

Αλλά το 2016 θα κορυφωθεί το μεγάλο παζάρι πωλήσεως χρεών του συνόλου των προβληματικών επιχειρήσεων όπου τα "κοράκια" δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο.

Και επειδή η απόσταση που χωρίζει το παζάρι-χρεών των προβληματικών επιχειρήσεων από τα χρέη και τις οφειλές των αγροτών μικραίνει συνεχώς (οπότε ο χείμαρρος χρεών και εξελίξεων θα διογκώνεται) ενώ και η προγραμματισμένη κάθοδος των "μυρίων" με τα τρακτέρ δεν θα αργήσει να ξεκινήσει περιμένετε τα πάνω-κάτω στην ψυχολογία ακόμη και των πιστών στον ΣΥΡΙΖΑ ιθαγενών που έστηναν από το τέλος του 2014 και όλο το 2015 τους χορούς στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια.

Οπότε τι θα ρίξει ο Τσίπρας στην "αρένα" θεάματος του 2016; Τα ΜΜΕ του τελείωσαν. Η Σαββαΐδου πήγε από εκεί που ήρθε. Η παιδεία χωρίς Μπαλτά δεν θα διαλυθεί γρήγορα. Θέλει χρόνο. Οι Σκουριές παρά το πείσμα Σκουρλέτη άνοιξαν. Και τα συσσίτια στα σχολεία, τα κουπόνια και η φτώχεια έχει πλέον χρώμα ΣΥΡΙΖΑ. Άρα τα νηστικά θεάματα μας τελείωσαν. Από το 2016 οι προσφερόμενοι θεατές θα ζητάνε και άρτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: