Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Μνήμες κραχ «ξύπνησαν» στη Wall Street

Τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καταγράφοντας σήμερα ένα πρωτοφανές sell off, εξαιτίας των ολοένα και εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των αναταράξεων των αναδυόμενων αγορών. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,12% στις 16.459,55 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 3,52% στις 4.706,04 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 3,18% στις 1.970,94 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ενεργειακός κλάδος ήδη έχει εισέλθει σε μια bear market, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και ο κλάδος των μικροεπεξεργαστών, ο οποίος έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες άνω του 20%. Εβδομαδίαιες απώλειες άνω του 10% σημείωσαν και οι κλάδοι της βιοτεχνολογίας, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των μέσων ενημέρωσης, των μεταφορών και των εμπορευμάτων. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί οι μετοχές που είχαν υπεραποδώσει από την αρχή του έτους. Μάλιστα, οι πέντε μετοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Fab Five, οι Netflix, Facebook,Amazon.com, Google και Apple, έχουν ήδη χάσει περίπου 100 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες. 

Στο ταμπλό, η Deere βρέθηκε στο -8,1%, καθώς ανακοίνωσε πτώση 40% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του έτους, εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης της ζήτησης για τα γεωργικά της μηχανήματα.

Στο -25,9% βρέθηκε η Fresh Market, καθώς ανέφερε ότι τα κέρδη του έτους θα διαμορφώθουν μεταξύ 1,55 και 1,65 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών που πίστευαν ότι θα ξεπεράσουν τα 1,85 δολάρια ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, με κέρδη 28,4% έκλεισε η New York & Co, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 235,7 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 231,9 εκατ. δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης της Markit τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες έναντι 53,8 μονάδων τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: