Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

DIE ZEIT:«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Θέμα χρόνου η επόμενη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα»

Αν η επιβολή μέτρων λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές, στοιχεία που περιλαμβάνοντας και στα προηγούμενα προγράμματα, είναι αναγκαία για να δώσουν τόνωση στην ελληνική οικονομία, το συνολικό πρόγραμμα βαίνει προς αποτυχία πριν καν ξεκινήσει.

Αυτό αναφέρει με κεντρικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Σημειώνει, δε, πως ακόμη και το αμφιλεγόμενο ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία συμβολική παραχώρηση στους σκληροπυρηνικούς της Bundestag.

Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει μπροστά της τουλάχιστον 30 χρόνια -όσο και η διάρκεια των ομολόγων της- για να πιάσει το στόχο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων θα προέλθει από την εκκαθάριση των τραπεζών. Το ότι με αυτήν την κατασκευή το ελληνικό κράτος θα «πουλήσει τα ασημικά» του σε τιμή ευκαιρίας είναι μάλλον απίθανο.

Προβληματικές μεταρρυθμίσεις

Πιθανόν λοιπόν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τον τρόπο που εισάγονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να είναι από δημοκρατική σκοπιά προβληματικές, όμως οικονομικά έχουν νόημα – άλλωστε το ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις είναι προφανές.

Λιτότητα χωρίς οικονομία

Η αδυναμία της νέας συμφωνίας είναι άλλη: Το νέο πακέτο προϋποθέτει, όπως και τα προηγούμενα, ότι μια έτσι κι αλλιώς καταρρέουσα οικονομία θα βάλει και πάλι μπρος χάρις στη λιτότητα. Μέσω όμως του κλεισίματος των τραπεζών η οικονομική ζωή στην Ελλάδα έχει μπει για τα καλά σε ψύξη. Για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί και σε άλλες περικοπές. Αυτό θα οδηγήσει στο ότι η οικονομία θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο κι ότι η Αθήνα θα αποτύχει στους στόχους του προγράμματος. Η Τρόικα λοιπόν θα ζητήσει και άλλες περικοπές. Ακόμα όμως και η προ δύο εβδομάδων προβολή του χρέους της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι στο μεταξύ πεπαλαιωμένη.

Δεν υπάρχει διαφυγή

Από αυτήν την τροχιά δεν υπάρχει διαφυγή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρέσκεται να λέει ότι η ελληνική οικονομία πέρυσι παρουσίασε μικρή ανάπτυξη. Αλλά αυτό που δεν αρέσκεται να λέει: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν περιέκοψε τόσο πολύ τις δαπάνες όσο πρωτύτερα.

Για να έχει όμως η Ελλάδα μία ευκαιρία να εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να χαλαρώσει η λιτότητα και να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει όμως ότι οι πιστωτές θα πρέπει να διαγράψουν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος από τα χρέη της χώρας – κάτι το οποίο ειδικά οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να κάνουν. Γι’ αυτό λοιπόν θα αποτύχει και αυτή η συμφωνία και η επόμενη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα είναι μόνο ζήτημα χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: