Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πως τα χρήματα σε θυρίδες, στρώματα και… γλάστρες δεν θα υπόκεινται σε capital controls

«Ανοίγουν, δεν ανοίγουν» οι τράπεζες τη Δευτέρα.

Με αυστηρούς περιορισμούς προσανατολίζεται η κυβέρνηση να ανοίξουν οι τράπεζες από την επόμενη εβδομάδα και όχι την Δευτέρα όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. 

Για σήμερα οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς, ενώ η διεύρυνση των εργασιών αναμένεται να καθοριστεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που θα εκδοθεί ίσως και σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ μέσα στην εβδομάδα. 

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας τη Δευτέρα, λοιπόν, 20 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να προσέλθουν στις τράπεζες για να πραγματοποιήσουν κάθε
είδους συναλλαγή, αφήνοντας τα ΑΤΜ που τους εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα (και μέχρι την Κυριακή 19 του μηνός). 

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα υποκαταστήματα τη Δευτέρα, καθώς δεν είναι έτοιμα. Μένει να αποσαφηνιστεί τι τελικά θα γίνει.

Από την επόμενη εβδομάδα θα επιτραπεί η πρόσβαση σε θυρίδες και οι τράπεζες αναζητούν ήδη τρόπο να αποφευχθούν οι ουρές στα καταστήματα. Το υπουργείο μελετά, πάντως, την επιβολή ορίου 1.000 ή 2.000 ευρώ για πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με τον έλεγχο να επικεντρώνεται στα τελωνεία.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές, η ΠΝΠ θα ορίζει αυξημένο όριο αναλήψεων που θα ισχύει σωρευτικά για ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών, καταργώντας το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυτό εξετάζεται π.χ. να είναι τα 300 ευρώ την εβδομάδα, με στόχο με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μη συνωστίζονται στις ουρές των ΑTM σε καθημερινή βάση και εν συνεχεία και αφού προηγηθεί νέα ρευστότητα μέσω ELA να αυξηθεί.

Την τελική απόφαση εφόσον συζητηθούν οι εισηγήσεις από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών θα τη λάβει το υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά η κυβέρνηση.


Αυτό το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε πως η απόφαση για το άνοιγμα των τραπεζών ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «η απόφαση πρέπει να στηρίζεται στην ανάγκη μείωσης οποιουδήποτε ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». 

«Παλαιά» και «νέα» χρήματα

Κι ενώ στη σημερινή σύσκεψη θα κλειδώσουν οι όποιες αλλαγές επέλθουν με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξετάζεται για τα «νέα» χρήματα που θα εισέλθουν μόλις ανοίξουν όλα τα καταστήματα στο τραπεζικό σύστημα η απαλλαγή από τα capital controls.

«Παλαιά» θεωρούνται εκείνα που την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες ήταν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή, τα χρήματα που βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι την 29η Ιουνίου –ημέρα επιβολής capital controls- θα παραμείνουν υπό έλεγχο.

Τα χρήματα που θα μπαίνουν στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων από νέες συναλλαγές, είτε με εισροή συναλλάγματος είτε με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μετά την 20η Ιουλίου, θα θεωρούνται «νέα λεφτά» και δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς ροής κεφαλαίων.

Εφόσον ένας πελάτης φέρει πίσω σε μία από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις που έχει στο εξωτερικό τότε, επειδή το ποσό θα θεωρηθεί νέο χρήμα θα τοποθετηθεί σε νέο λογαριασμό του δικαιούχου και δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

Το ίδιο θα ισχύει και για όποιον π.χ. εισπράξει χρήματα από μία πώληση (σπιτιού, σκάφους κ.ά.) και τα πάει στην τράπεζα όπου θα ανοίξει νέο λογαριασμό και για επιχειρηματίες που θα φέρουν εντός του τραπεζικού συστήματος νέα ρευστότητα.

Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες. Εφόσον ο κάτοχός τους τα βγάλει από τη θυρίδα και τα βάλει σε νέο λογαριασμό τότε και αυτά δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει κίνητρο επαναπατρισμού κεφαλαίων ή εμφάνισης των αποσυρθέντων κεφαλαίων από τα σεντούκια στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: