Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Bloomberg: Η ζημιά έχει ήδη γίνει για το προφίλ του ευρώ

Το ευρώ μπορεί να απέφυγε την ταπείνωση του να χάσει ένα μέλος του, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις για την Ελλάδα έχουν επιφέρει μόνιμη ζημιά στο προφίλ του στα μάτια των επενδυτών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, η Millennium Global Investments και η M&G Investments, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά 413 δισ. δολάρια, δηλώνουν ότι η μικροπολιτική που οδήγησε στην συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, εξέθεσε την αδυναμία της ευρωζώνης: την έλλειψη μιας δημοσιονομικής ένωσης.

Η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, προειδοποιεί ότι η κρίση θα διαβρώσει τη ζήτηση για το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε χαμηλό 13 τωνν τον Μάρτιο.

"Υπάρχουν ρωγμές στο οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης", τόνισε ο Richard Benson, διαχειριστής κεφαλαίων στη Millennium Global στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει 13,4 δισ. ευρώ σε
assets σε ξένο συνάλλαγμα. Είτε φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είτε όχι, "η μακροπρόθεσμη εικόνα μας για το ευρώ έχει μειωθεί λόγω της πολιτικής διάσπασης".

Επειδή το ευρώ παρέμεινε ανθεκτικό όσο η Ελλάδα ήρθε κοντά στο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, οι πιέσεις που αντιμετωπίζει τώρα φαίνονται καλύτερα σε μακροπρόθεσμες μετρήσεις, όπως τα αποθεματικά στοιχεία και οι διασυνοριακές ροές. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές κάνουν περισσότερες διακρίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από το status του νομίσματος των 19 χωρών ως ένα αμετάκλητο σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας.

Το μεγαλύτερο ρίσκο για τους επενδυτές και για τους φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης, είναι η μετάδοση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της περιοχής. Η Ισπανία και η
Πορτογαλία συχνά αναφέρονται ως οι χώρες που μπορεί να ακολουθήσουν, αν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Οι ροές σε ισπανικές και πορτογαλικές εταιρείες από συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανήλθαν στα 16,9 δισ. δολάρια φέτος, χαμηλότερα κατά 46% από την ίδια περίοδο το 2014.

Ενδείξεις παρατεταμένης πίεσης μπορούν επίσης να βρεθούν στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ενώ είναι οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά του 2012, όταν η κρίση χρέους της περιοχής ήταν στο απώγειό της, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα πρώτα χρόνια του ευρώ μέχρι το 2007. Για την Ισπανία, η διαφορά στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι περίπου 1,24 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 0,01% σε σχέση με την αρχή του 2003 και τη λήξη του 2006.

Οι πιέσεις αυτές είναι λιγότερο ορατές στην αξία του ενιαίου νομίσματος, το οποίο σημείωσε άνοδο μετά από την ψήφιση από την Ελλάδα της δεύτερης δέσμης των μέτρων με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα αντιστοιχεί στο 20,7% των συμμετοχών των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002 και χαμηλότερα από το 22,1% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους, εμφανίζουν τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Ενώ η πτώση αυτή αποτυπώνει την πτώση κατά 20% του ευρώ από τα μέσα του 2014, δεν είναι τυχαίο ότι έχει μειωθεί σταδιακά από το peak του 28% στα τέλη του 2009, μόλις άρχισε να ξεσπάει η κρίση χρέους, αναφέρει ο Ulrich Leuchtmann, της Commerzbank.

"Η μείωση αυτή των συμμετοχών σε ευρώ, υποδηλώνει ότι το νόμισμα ίσως να μην φαίνεται ελκυστικό σε κάποιους επενδυτές μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Leuchtmann. "Η αίσθηση ότι το project του ευρώ είναι αναστρέψιμο, θα μπορούσε να υπονομεύσει περισσότερο το νόμισμα. Χωρίς δημοσιονομική ενοποίηση, κάτι που είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, η ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος δεν είναι βιώσιμη".

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande την προηγούμενη εβδομάδα συνέστησε στενότερη δημοσιονομική ένωση, υπάρχει μικρή σοβαρή διάθεση για αυτό μεταξύ πολλών κρατών μελών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ακραία ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τους ηγέτες της ηπείρου προσφάτως –ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι συμφωνεί στη διάσωση της χώρας "με ένα μαχαίρι στο λαιμό μου"- έχει επίσης αναδείξει τις διαιρέσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

Η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων, από τον κυβερνών συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους Podemos στην Ισπανία, είναι πιθανό να διευρύνουν αυτές τις ρωγμές. Και οι πρόσφατες συνομιλίες διάσωσης ήταν διαφορετικές από τις προηγούμενες, στο ότι οι αξιωματούχοι άφησαν να αναφερθεί ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

"Αυτό που συνέβη δείχνει ότι η ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν είναι η καλύτερη νομισματική ένωση. Εάν η ένωση θέλει να κινηθεί προς τα εμπρός, χρειάζεται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής θα υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ευρώ", δήλωσε ο Jim Leaviss της M&G Investments.

Δεν υπάρχουν σχόλια: